ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

 

«Επιθυμώ σφόδρα να πεθάνω! Δεν έχω τη βεβαιότητα πώς πέτυχα να εκπληρώσω την αποστολή μου. Οι άνθρωποι προτιμούν να ακούνε ό,τι λένε οι νεκροί, όχι οι ζωντανοί». Μιλούσε και ένας φίλος του πάστορας κατέγραφε τις συζητήσεις τους. Πέθανε στα 42 του χρόνια, αφού αρνήθηκε να μεταλάβει από παπά. «Οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι υπηρέτες του Θεού» έλεγε.

Κοσμοσυρροή στην κηδεία του, ούτε ένας παπάς παρών. Τη λειτουργία τέλεσε ο αδελφός του και ένας ακόμα. Κάποια στιγμή έγινε απόπειρα να αρπάξουν το νεκρό άνθρωποι της εκκλησίας αλλά επιτόπου στήθηκε φρουρά προστασίας από φοιτητές. Η κουβέντα για τον Δανό φιλόσοφο και θεολόγο που είχε αποκηρύξει την εκκλησία και το παπαδαριό Σεραίν Κιρκέγκορ που γεννήθηκε το 1813, σα σήμερα 5 Μαίου και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 1855. Είναι ο πατέρας του υπαρξισμού.

Μέγεθος αξιοσημείωτο στο σύμπαν της φιλοσοφίας ο Kierkegaard,όπως γράφεται στα δανικά, «έδειξε» με το έργο του τον Σωκράτη. Η αλήθεια, δίδαξε, δεν βρίσκεται στην αντικειμενικότητα, δηλαδή αυτό που έχει αποδεχθεί η κοινωνία. Οφείλουμε να κάνουμε αυτοκριτική, να έχουμε αυτογνωσία. Τι λέει ο άνθρωπος;

Να σου πω τι λέει. Το δύσκολο, λέει. Το απίθανο. Να σκεπτόμαστε διαλεκτικά, όπως ο Σωκράτης. Είναι αυτό το σωστό; Μήπως το σωστό δεν είναι αυτό που προτείνει ο Δανός. Αν, δηλαδή, ψαχθούμε, τότε θα πάμε στο άλλο, στο παραπέρα, και επειδή δεν θα σταματήσουμε, θα ξαναθεωρούμε μήπως δεν είναι το σωστό και το πέραν του παραπέρα. άρα οφείλουμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στο άπειρο γήπεδο της αυτογνωσίας.

Δεν γίνεται έτσι, κύριε Κιρκέγκορ. Δεν περπατάνε έτσι οι κοινωνίες, όταν διαρκώς βρίσκονται σε επίπονη αμφισβήτηση και απορρίπτουν το καθετί και στη θέση τους σηκώνουν άλλο εικόνισμα, το οποίο στη συνέχεια θα το ανατρέψουν κι αυτό. Μια στιγμή. Μιλάμε για φιλόσοφο, για χριστιανό υπαρξιστή, που αρνείται την εκκλησία και κριτικάρει αυστηρά τους ''χριστιανούς της Κυριακής''. Δεν μιλάμε για τεχνοκράτη που ενδιαφέρεται για πωλήσεις, για διατήρηση της κερδοφορίας.

«Να γράφουμε δύσκολα...» είπε ο Κιρκέγκορ «...ώστε να ζορίζεται ο αναγνώστης, όχι εύκολα, όχι ευκολοχώνευτα πράγματα, διότι μόνο στα δύσκολα φαίνεται ο ευγενής άνθρωπος, αυτός που έρχεται κόντρα στο σύστημα και ενδιαφέρεται για την βελτίωση του».

Το τελευταίο. Φοβερά πράγματα. «Η Ευρώπη βαδίζει προς τη χρεοκοπία» είχε πει ο φιλόσοφος και εννοούσε την πνευματική χρεοκοπία. Έκανε σκληρή κριτική στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όσο για τη θρησκεία η θέση του είναι: «Φρικτό να πέσεις στην αγκαλιά του ζωντανού Θεού, όμως είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στη λύτρωση».

Διαβάστε ακόμα:

Αν ήταν Ελληνας ο Τίτο