ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΑΛΗΤΗΣ, ΕΡΑΣΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

 

Τι άνθρωπος να εξελιχθεί το γεννημένο αγόρι από μάνα γαμιόλα, ψευτομέντιουμ, μία γυναίκα που καψουρεύεται έναν γυρολόγο αστρολόγο, τον πατέρα του, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν πήρε πρέφα τι σόι είναι η κυρία. Η οποία κυρία προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αυτοπυροβολήθηκε προκειμένου να εκβιάσει τον αστρολόγο να παραμείνει κοντά της. Αυτός, όμως, μελέτησε τα... άστρα κι εκείνα του είπανε να παρατήσει την υστερική, η οποία έψαχνε πατέρα για το παιδί στην κοιλιά της.

Ο πατέρας, από την άλλη, όχι ο βιολογικός, αλλά αυτός που μεγάλωσε το παιδί, ήταν ένα ρεμάλι, βετεράνος του αμερικάνικου εμφυλίου πολέμου, παντρεμένος άλλες τρεις φορές, με δύο κόρες, άφραγκος. Λοιπόν; Τι παιδί να προκύψει με τέτοιους γονείς;

Το παιδί είναι ο διάσημος Αμερικάνος συγγραφέας, που γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου το 1876 και πέθανε σα σήμερα στις 22 Νοεμβρίου, το 1916. Ένας γεννημένος αλήτης, ερωτευμένος με τις περιπέτειες, να τις ζει ο ίδιος τις περιπέτειες, και με ζωηρή συγγραφική φαντασία, αλλά και ικανότητα περιγραφής των ιστοριών του.

Να, τι λέει για την «γυναίκα-μητέρα» ο γιος μιας ανώμαλης καριόλας: «Είναι το υψηλώτερο και ιερώτερο πρόσωπο στην ιεραρχία της ζωής». Και, ας θεωρήσουμε συνέχεια, κι αυτό του Λόντον: «Για ποιό λόγο παντρεύομαι την τάδε; Δεν με ωθεί μία αρχέγονη, κτηνώδης παρόρμηση, ούτε κάποια παρωχημένη ρομαντική τρέλα. Ο λόγος αυτής της σχέσης βασίζεται στη λογική, στην υγεία, και τη συμβατότητα. Ο νους μου θα απολαύσει αυτή τη σχέση. Είναι η φύση που φωνάζει μέσα μας, στον κάθε άνδρα, στην κάθε γυναίκα ακατάπαυστα και αιώνια, Απόγονο, Απόγονο, Απόγονο. Αποκαλεί 'μαμά' ο άνδρας την γυναίκα του κι εκείνη τον λέει 'μπαμπά'. Αγάπη, συντροφικότητα, συγγένεια. Αυτή, η αιώνια μητέρα».

Λένε ότι ο Τζακ Λόντον δεν πήγε από φυσικό θάνατο, στα 40 του χρόνια, αλλά αυτοκτόνησε. Αν διαβάσει κανείς τη ζωή του δύσκολα να δεχθεί ένα τέτοιο σενάριο, ότι μόνος του έδωσε το τέλος του. πρώτος ίσως έβγαλε τόσα πολλά λεφτά ως “λαϊκός” μυθιστοριογράφος.

Ο Jack London είναι ο πρώτος ίσως που έβγαλε λεφτά με το τσουβάλι ως “λαϊκός” μυθιστοριογράφος. Πριν ακόμα ασχοληθεί με τη συγγραφή, κι αυτό έγινε αρκετά ενωρίς, από τα 21 του χρόνια, ο Τζακ Λόντον καβάλησε σ' ένα καράβι που είχε βάλει πλώρη να κυνηγήσει φώκιες. Για ένα χρόνο είχε σαλτάρει από τον πυρετό να βρει χρυσό στο Βορρά. Αφού έκανε τις αλητείες του, τις φυλακές του, και αφού διάβαζε βιβλία πετυχημένων συγγραφέων, έγινε ένας αυτοδίδακτος, πιο πετυχημένος από τους “καθηγητές” του γραφιάς.

Η ψυχή του σπαρτάραγε για δράση. Το 1904 πήγε ανταποκριτής στο ρωσογιαπωνέζικο πόλεμο. Μετά την έκανε στην αποικία των λεπρών στην Ταϊτή. Δεν ησύχαζε ο άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμα:

Δέος με τη φάτσα του και οι παπάδες