ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

 

Του αγίου Νικολάου σήμερα 6 Δεκεμβρίου, ημερομηνία του θάνατού του. Αν μπορείς να πεις θανατωμένο έναν άγιο. Πεθαίνουν οι μη αγιασμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι η μνήμη των αγίων γιορτάζεται στην ημερομηνία θανάτου τους, του γήϊνου θανάτου, όχι της γέννησης τους.

Μια σοβαρή θρησκεία δεν παίζει με τη γέννηση, της πλάκας γεγονός είναι. Ο πελάτης φοβάται το θάνατο, άρα με το τέλος της ζωής γίνεται παιχνίδι. Λέμε για τον Νικόλαο, που ήταν πλουσιόπαιδο, γρήγορα έγινε ορφανός και κονόμησε γερή μπάζα από κληρονομιά. Αυτός, όμως, ήταν της θρησκείας παιδί, όχι της οικονομίας. Τράβηξε, λοιπόν, για τα Ιεροσόλυμα, να προσευχηθεί στο πανάγιο Τάφο κι όταν επέστρεψε στο χωριό του έγινε ιερέας, όμως όχι για να τελεί γάμους και κηδείες.

Αποσύρθηκε σε μοναστήρι ο Νικόλαος, έγινε ηγούμενος και έφθασε μέχρι αρχιεπίσκοπος, με δράση, έφτιαχνε νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα. Να, γιατί τον έκαναν άγιο, διότι, μη το παραλείψουμε αυτό, ήταν και θαυματοποιός. Θαύματα, μάλιστα, τόσο ζωντανός, όσο κι όταν είχε πεθάνει, δηλαδή όταν είχε φύγει από τούτη τη ζωή, όμως συνέχιζε να υπάρχει στην άλλη ζωή.

«Μυροβλητής» και ο άγιος Νικόλαος, μύρο ανέβλυζε το λείψανο του. Και, όπως είπαμε, επειδή έκανε θαύματα και από τον τάφο του, κάπου στη σημερινή Τουρκία, έκλεψαν τα κόκκαλα του και τον έθαψαν στο Μπάρι της Ιταλίας. Να κάνει θαύματα και εκτός έδρας.

Προστάτης των ναυτικών και των λιμενικών ο άγιος Νικόλαος, σύμφωνα με την Εκκλησία, η οποία βέβαια δεν αναφέρει το άλλο. Ποιο; Ότι και οι πειρατές, παιδιά της θάλασσας κι αυτοί, επειδή το ψωμί τους το βγάζουν από τη θάλασσα, έχουν προστάτη άγιο τον Νικόλαο. Προστάτη στην πειρατεία.

Ο Νικόλαος, δηλαδή ο Νικοκλάους, ο Σάντα Κλάους είναι ο «άγιος Βασίλης» για τους καθολικούς. Δεν τους χαλάμε το χατήρι.

Διαβάστε ακόμα:

Την έβρισκε με τη μελέτη και τα θαύματα!