ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Η τροφή εισέρχεται στο στομάχι. Τι γίνεται εκεί μέσα; Μιλάμε για την οργανική λειτουργία στο σώμα που γίνεται αυτοματοποιημένα. Δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο και όποια άλλη δραστηριότητα, αθλητική κι όχι, που προσχεδιάζεται, προετοιμάζεται, προκειμένου κάποιος να φθάσει στο αποτέλεσμα, στο γκολ, στο σκοράρισμα κάθε επιτυχίας.

Ο Γερμανός βιολόγος Τεοντόρ Σβαν έψαξε τη διαδικασία της πέψης. Δεν ήταν ο πρώτος. Ο κάθε επιστήμονας κάτι βρίσκει, για να ακολουθήσει ένας άλλος που θα προσθέσει, που θα συμπληρώσει την ανακάλυψη. Όλα προχωράνε με βάση τις θεωρίες, μέχρι να επαληθευθούν. Επιβεβαιωθούν. Διαφορετικά, η θεωρία του τάδε πετιέται στον κάδο απορριμάτων του σύμπαντος, χωρίς ποτέ να σταματήσει η επιστημονική ανησυχία.

Ο Σβαν που γεννήθηκε σα σήμερα στις 7 Δεκεμβρίου, το 1810, ανακάλυψε το πρώτο ζωικό ένζυμο που καταγράφηκε, την πεψίνη που βοηθάει στην πέψη. Είναι ο αναγνωρισμένος πατέρας της κυτταρολογίας. Κύτταρο! Σύστημα ολόκληρο. Δεν πας πουθενά, ούτε βηματάκι, αν δεν ξέρεις τι είναι κύτταρο.

Αποφοίτησε από κολέγιο Ιησουιτών ο Θόδωρος Σβαν, αυτός που επινόησε τον όρο “μεταβολισμός”. Τις έννοιες της πειθαρχίας, της συνέπειας και της αυστηρότητας σε ακραίους βαθμούς τις γνώρισε στο κολέγιο της Κολωνίας. Και μετά ο δρόμος του στο πανεπιστήμιο της Βόννης σταυρώθηκε με τον δάσκαλό του, τον Γιοχάνες Πέτερ Μύλερ. Όλα τα λεφτά είναι ο δάσκαλος, αρκεί ο νέος να διακρίνεται από κουλτούρα μαθητή και βέβαια να αναγνωρίζει ως τράπεζα και εκκλησία μαζί τον δάσκαλό του. Τράπεζα γνώσεων και εκκλησία επικοινωνίας.

Έχουμε μυς. Και νεύρα. Το μάθαμε αυτό πριν χιλιάδες χρόνια. Παρακάτω. Εκεί την έπεσε ο Τεό, στις ιστολογικές ανακαλύψεις. Ποιά είναι η κυτταρική καταγωγή και πώς αναπτύσσεται π.χ. το σμάλτο στα δόντια, η κερατίνη στα νύχια. Όταν έκλεισε το βιβλίο της αρχαίας Ελλάδος πήρε τη σκυτάλη η Ευρώπη, καμία Ασία και Αμερική, Αφρική και Αυστραλία δεν προχώρησαν την επιστήμη, αλλά και την τεχνολογία. Μόνον η Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα:

Η σκοτεινή ληστεία τη νύχτα της ωμής βίας