Ο ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Τι κοινό έχουν ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης και ο φοβερός αρχιπειρατής Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα. Έχουν κοινή καταγωγή από τη Γέρα Μυτιλήνης. Ο Ελύτης, γιός του Λέσβιου βασιληά των σαπουνιών Αλεπουδέλλη, έγραψε τα ωραιότερα ποιήματα του, αγναντεύοντας τη θάλασσα στον πανέμορφο Κόλπο, εκεί που ο Μπαρμπαρόσα, γιος της Χριστιανής Ελληνίδας Κατερίνας Γιακούπογλου Χιζίρ, από τον Παλαιόκηπο είδε το πρώτο φως του ήλιου.

Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι και ο πατέρας του ήταν Έλληνας γεννίτσαρος και καταγόταν από τα Γιαννιτσά. Ο Μπαρμπαρόσα, που θα πει Κοκκινογένης θεωρείται ο κατεξοχήν οργανωτής του οθωμανικού στόλου, στον οποίο κατείχε τον βαθμό του ναυάρχου. Αργότερα έγινε σουλτάνος του Αλγερίου και τελικά Μπεϊλέρ Μπέης (Αρχιμπέης) του Αιγαίου, ένα από τα μεγαλύτερα οθωμανικά αξιώματα.

Κατά τη διάρκεια των κατακτητικών και αρπακτικών επιδρομών του ο Μπαρμπαρόσα έστειλε τους Τούρκους και Αλγερινούς πειρατές του, ενάντια πολλών νησιών του Αιγαίου, ειδικά στις Κυκλάδες καθώς και στα Κύθηρα, στην περιοχή του Τσιρίγου. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των νησιών, σύμφωνα και με τη δημοτική ποίηση.

Ήλιε, που βγαίνεις το ταχύ, σ' ούλον τον κόσμο δούδεις
σ' ούλο τον κόσμ' ανάτειλε, σ' ούλη την οικουμένη,
στω Μπαρμπαρέσω τις αυλές, Ήλιε μην ανατείλεις
κι αν ανατείλεις, Ήλιες μου, να γοργοβασιλέψεις,
γιατ' έχουν σκλάβους όμορφους, πολλά παραπονιάρους
και θα γραθού οι γιαχτίδες σου που τω σκλαβώ τα δάκρυα

(Δημοτικό κρητικό τραγούδι)

Μπαρμπαρόσα ονόμασαν οι Τούρκοι το ερευνητικό σκάφος που κάνει γεωφυσικές έρευνες στα κοιτάσματα της Κύπρου. Το ίδιο όνομα είχαν δώσει και οι Γερμανοί στην επιχείρηση κατάληψης της Ρωσίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβαστε ακόμα:

Τι έπρεπε να γράφει το βιβλίο για τα γλυπτά