ΠΡΩΤΑ ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟ ΑΡΧΗΓΟ

 

Η σκλαβωμένη τέσσερις αιώνες στον Ασιάτη Οθωμανό Ελλάδα χρειαζότανε αρχηγό της επανάστασης κάποιον που δεν θα τολμούσε να τον κυττάξει στα μάτια κανένα πατριδολαμόγιο.

Γιατί θα ήξερε πως αν σκεπτόταν να κάνει πουστιά θα έχανε επί τόπου χέρια, πόδια και αρχίδια. Δυστυχώς στο κεφάλι της Φιλικής Εταιρείας έτυχε να βρεθεί μια τρυφερή ψυχή, ένας αληθινός πατριώτης, που παρ' ό,τι στρατιωτικός ήταν άνθρωπος ονειροπόλος, μελαγχολικός, καμία σχέση μ' αυτόν που απαιτούσαν οι καιροί. Δυο λόγια για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, με την ευκαιρία ότι σα σήμερα, 19 Ιανουαρίου, το 1828, πέθανε στα 36 του χρόνια.

Οι συνωμότες, που έφτιαξαν στην Οδησσό της Ρωσίας την Φιλική Εταιρεία, τους ήξεραν μόνον οι γονείς τους γι' αυτό ήθελαν ένα βαρβάτο όνομα να μπει μπροστά. Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας αρνήθηκε, διότι ήταν υπουργός εξωτερικών του τσάρου. Δέχθηκε ο 28χρονος ανθυπολοχαγός του ιππικού, στη μονάδα σωματοφυλάκων του τσάρου πρίγκηψ Αλέξανδρος Υψηλάντης, από πολύ μεγάλη φαναριώτικη οικογένεια.

Τόσο αθώος, τόσο ρομαντικός ο μονόχειρ Αλέξανδρος που όταν πια πληροφορήθηκε την κατάσταση στην Ελλάδα, που δεν την ήξερε, που δεν είχε ασχοληθεί με την “ελληνική υπόθεση”, υποστήριζε ότι για την απελευθέρωση του γένους οφείλουν να ενεργήσουν όλες οι βασιλικές αυλές της Ευρώπης, διότι τούτη είναι υπόθεση χριστιανισμού και ανθρωπισμού. Στη μάχη της Δρέσδης, σε ηλικία 21 χρονών έχασε το δεξί του χέρι.

Ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα από τις παραδουνάβιες περιοχές ο Αλέξανδρος και επειδή ηγήθηκε του Ιερού Λόχου τον αφόρισε ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Ο στρατός του ηττήθηκε, ο ίδιος βρέθηκε κρατούμενος στην Αυστρία, όπου εκεί πέθανε.

Διαβάστε ακόμα:

Από μαύρους το πρώτο «ναι» στην Ελλάδα