ΤΟΝ ΛΕΝΕ «ΜΠΑΜΠΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

 

Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς γεννήθηκε, ούτε και για τη χρονολογία της γέννησής του υπάρχουν στοιχεία. Επίσης είναι άγνωστη η πόλη, η περιοχή που ήρθε στον κόσμο, υποθέτουν το Άχεν της Γερμανίας και την Λιέγη του Βελγίου. Γνωρίζουμε ότι πέθανε σα σήμερα 28 Ιανουαρίου, το 814 ο Καρλομάγνος. Ο Κάρολος ο Μέγας. Κι όταν πέθανε δύσκολα να μην έπαιζε ένα “κενό”, όχι ακριβώς το συναίσθημα της απώλειας, ακόμα και σ' αυτούς που ήταν αντίπαλοί του, που δεν τον γουστάρανε.

Ήταν ακόμα οι αιώνες όπου ο εξουσιαστής, πολύ περισσότερο ο αυτοκρατορικός ηγεμόνας, δεν άφηνε ποτέ το ξίφος από τα χέρια του και είχε την ευλογία του Πάπα της Ρώμης. Επειδή λειτουργούσε στη συλλογική συνείδηση ως φυσικό φαινόμενο, μία θεϊκή βούληση. Έτσι το θέλει ο Θεός, να υπάρχει ο προστάτης βασιληάς, ο πολεμιστής βασιληάς, ο αποφασίζων για όλα, ο και δικαστής, ο και κυβερνήτης, αυτός που οδηγεί την Ιστορία και τον κοσμάκη.

Πρώην αυλάρχης ο πατέρας του Τσαρλς έγινε βασιληάς των Φράγκων με απόφαση του Πάπα της Ρώμης. Πεθαίνει ο πατέρας του και ο Τσαρλς γίνεται συν-βασιληάς με τον αδελφό του, που τον τρώει σύντομα το μαύρο σκοτάδι. Και ο δικός σου αρχίζει τους πολέμους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να οδηγεί στην κατάκτηση εδαφών, μονάχα ο πόλεμος. Και για να στεριώσει η κεντρική εξουσία είναι απαραίτητη η ενοποίηση των κατακτημένων σε μια θρησκεία. Κι όταν πέσουν τα μπετά ο Μεγάλος να επιβάλλει το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ του 9ου αιώνα.

Για την Ιστορία είναι ο “Πατέρας της Ευρώπης”. Επειδή έφτιαξε ένα μεγάλο κράτος και γι' αυτό ο Πάπας της Ρώμης τον ανακήρυξε αυτοκράτορα. Και όπως το Βατικανό τον χρησιμοποιούσε για να αυξήσει τη χριστιανική πελατεία, να εκχριστιανίσει νταηλίκι και με την ποινή του θανάτου τους λαούς, έτσι κι αυτός, ο Κάρολος ήταν συμπαίκτης του Πάπα.

Ήθελε να γίνει παντοκράτορας ο Καρλομάγνος, δεν του έφθανε το αυτοκρατοριλίκι. Στα τελευταία του, δεν θα ήταν ίούτε 70 όταν πέθανε, έπαθε κατάθλιψη, διότι δεν είχε πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά του, όλα τα σχέδια του. Μετά το θάνατό του χωρίστηκε πάλι σε κομμάτια το απέραντο κράτος του. Πάνω από την ανθρώπινη μοίρα είναι η Ιστορία, η πόρνη που δεν θα νικηθεί ποτέ από κανέναν στρατηλάτη,ήρωα, ημίθεο, ισόθεο, Θεό. Από κανέναν. Ποτέ.

Διαβάστε ακόμα:

Στη φωληά των κοτσαμπάσηδων