«ΑΥΤΙΑΣ» Ο Νο1 ΓΟΗΣ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ

 

Κόψε φάτσα Μπραντ Πητ από τη μία και από την άλλη Κάρυ Γκραντ και Κλαρκ Γκαίημπλ, και οι δύο Άγγλοι. Δεν χρειάζονται σχόλια. Μια κουβέντα του αποδυτηριάκια θαρρώ ότι αρκεί. Δεν υπήρχε περίπτωση τόσο κυριλάτο και κουραμπιεδίστικο πρόσωπο όπως του Κλαρκ Γκαίημπλ και του νεώτερού του κατά τρία χρόνια Κάρυ Γκραντ να άρεσαν σήμερα.

Προπολεμικά, καμία σχέση σήμερα, σταρ του Χόλυγουντ, μάλιστα Νο1 εμπορικό στο σινεμά, τον έκαναν οι θαυμάστριες τον Κλαρκ Γκαίημπλ. Έπαιξε σε μια ταινία, την πρώτη ομιλούσα, ήταν ένα καουμπόυκο, ήταν ο “κακός” του έργου, όχι ο πρωταγωνιστής. Κι άρεσε τρελά ο αυτιάς, ο ηθοποιός με τα μεγάλα αυτιά. Χιλιάδες επιστολές από χαζογκόμενες έστειλαν για πάρτη του στην κινηματογραφική εταιρεία.

Έτσι έγινε “ο βασιληάς του Χόλυγουντ”. Ο Ρετ Μπάτλερ στην εμβληματική ταινία του 1939 Όσα Παίρνει ο Άνεμος, την πρώτη έγχρωμη γι' αυτόν. Ήταν και αρσενικός, μέγας γαμιάς, δεν άφησε καμία αγάμητη ηθοποιό. Ξενοπηδούσε ακόμα και παντρεμένος με την γυναίκα της ζωής του, την Κάρολ Λόμπαρντ. Γύρισε πολλές ταινίες, με πρωταγωνίστριες τα μεγάλα ονόματα, Γκρέτα Γκάρμπο, Τζόαν Κρώφορντ, Τζην Χάρλοου, Μύρνα Λόυ, Άβα Γκάρντνερ.

Οι θαυμάστριες, λοιπόν, όχι η αξία του ως ηθοποιός «έσπρωξαν» τον Κλαρκ Γκαίημπλ στο Χόλυγουντ, που πριν ακόμα γίνει αστέρι τον προόριζαν για τις ταινίες με τον Ταρζάν, αλλά του έφαγε τη θέση ο Τζόνυ Βαϋσμύλερ.

Ο Clark Gable γεννήθηκε το 1901, έδειξε από πιτσιρικάς καλλιτεχνικές τάσεις, διάβαζε θέατρο, κι άρχισε να συμμετέχει ερασιτεχνικά σε θιάσους Γ' εθνικής. Τον ξεχώρισε μια δασκάλα υποκριτικής και του έμαθε ορθοφωνία και πως να κινεί το σώμα του στο σανίδι. Την παντρεύτηκε, την έκανε ατζέντισσά του και έπαιζε κομπάρσος σε ταινίες του βωβού σινεμά.

Η γυναίκα με την οποία ο Γκαίημπλ είχε το πιο ισχυρό συναισθηματικό δεσμό ήταν η τρίτη του σύζυγος, η ηθοποιός Κάρολ Λόμπαρντ, που σκοτώθηκε το 1942 σε αεροπορικό δυστύχημα. Του στοίχισε η απώλειά της. Κατατάχθηκε στην αεροπορία, πήγε στον πόλεμο.

Ο Κλαρκ Γκαίημπλ που πέθανε σα σήμερα στις 16 Νοεμβρίου, το 1960, παντρεύτηκε άλλες δύο φορές. Ο τάφος του δίπλα στην Λόμπαρντ.

Διαβάστε ακόμα:

Μίκυ Μάους, το «ανθρώπινο» ποντίκι