ΕΝΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Σε κάποιους καιρούς η αγωνία για επικοινωνία σε υποχρέωνε να στύψεις το μυαλό σου. Πώς, και με ποιο τρόπο, να μεταδώσεις ένα μήνυμα. Πώς, με ποιο τρόπο, θα έρθεις σε επαφή με κάποιον, να τον προειδοποιήσεις, να του γνωστοποιήσεις κάτι σπουδαίο. Μπαίνουμε στο χώρο της γραφικότητας αν δούμε το πως κάποιους πεπερασμένους καιρούς μεταδιδόταν μια είδηση, μια πληροφορία. Με καπνούς από φωτιές στα βουνά, με σημάδια στους κορμούς των δένδρων.

Κάθε περίοδος της Ιστορίας έχει δικούς της «κωδικούς», πρωτόγονους σήμερα στα μάτια της ηλεκτρονικής εποχή μας. Ο άνθρωπος, όμως, από το βαθύ παρελθόν ψαχνότανε προκειμένου να αποκτήσει μια υπεροχή από τον αντίπαλο, από τον εχθρό, στον τομέα της επικοινωνίας, αλλά δεν έφθασε όπως σήμερα να μοιάζει ένας όρθιος μαλάκας. Τι βλέπεις στον αιώνα μας; Το δίποδο να έχει παραδοθεί στην τεχνολογία, να έχει γίνει ενεργούμενο της.

Αντί, δηλαδή, η επιστήμη της επικοινωνίας να υπηρετεί τον άνθρωπο, αυτός έχει εξελιχθεί σε σκέτο ζόμπυ. Περνάει ο μαλάκας ο νέος από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο και δεν προσέχει καν μην τον κόψει ένα αυτοκίνητο, αιχμάλωτο όλο του το Είναι στο γκάτζετ που κρατάει στο χέρι.

Ο Σάμιουελ Μορς, που πέθανε σα σήμερα, 2 Απριλίου, το 1872 είναι ο εφευρέτης του τηλέγραφου, που στηρίζεται στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Σπούδασε φυσικός στο πανεπιστήμιο του Γέηλ και ασχολήθηκε σοβαρά με τη ζωγραφική. Το 1837 παρουσίασε μια τηλεγραφική συσκευή και η πρώτη γραμμή που λειτούργησε ήταν ανάμεσα σε Ουώσιγκτον και Βαλτιμόρη.

Ο Morse Code, ο κώδικας Μορς του Samuel Finley Breeze Morse είναι ένα αλφαβητάρι δίχως γράμματα. Με τελείες και παύλες, που αντιστοιχούν σε γράμματα και αριθμούς, έστελνε τα τηλεγραφήματά του. Για παράδειγμα το Α είναι μία τελεία και μία παύλα. Το Ε μία τελεία, το Ι δύο τελείες, το Β μία παύλα και τρεις τελείες, το Μ δύο παύλες, το Ν μία παύλα μία τελεία.

Η τελεία διαρκούσε όσο το ένα έκτο του δευτερολέπτου. Η παύλα είχε τρεις φορές μεγαλύτερη διάρκεια, σχεδόν μισό δευτερόλεπτο. Σήμερα, βέβαια, ο κώδικας Μορς είναι για το μουσείο, το χρησιμοποιούν μονάχα κάποιοι ραδιοερασιτέχνες.

Διαβάστε ακόμα:

Με οδηγό ζωής τον δάσκαλό του