Ο ΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΛΟΓΟΣ

 

Λένε ο Νέστωρ της Βουλής. Ο Νέστωρ του κόμματος, του καφενείου, της οικογένειας, της παρέας. Τι εννοούν; Ότι κάποιος μοιάζει με τον μυθικό βασιληά της Πύλου, τον Νέστωρα, που κι αυτός σαν καλός Έλλην, με 90 καράβια και δύο από τους επτά γιους του, έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας.

Ήταν γεράκος ο Νέστωρ. Και επειδή μετρούσε τα λόγια του, ήταν συνετός, λογικός, τον είπαν σοφό. Πλακωνόντουσαν οι βασιληάδες της αρχαίας Ελλάδος και κάποια στιγμή έλεγε ένας «Για να ρωτήσουμε τι θα πει ο Νέστωρ». Ο κατά τον Όμηρο γλυκόλογος και γι' αυτό συμφιλιωτικός. Όσο ρεμάλια και εγωιστές ήταν ο Μενέλαος και ο Αγαμέμνων, ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας, έβαζαν νερό στο κρασί τους με την πειθώ του σοφού και διαλλακτικού γέροντα Νέστωρα. «Τίτλος τιμής», λοιπόν, να σε πουν σήμερα «Νέστωρα».

Με την ευκαιρία. Το όνομα Νέστωρ προέρχεται από το ρήμα Νέομαι. Όλα τα ονόματα, άλλωστε και οι λέξεις της γλώσσας των Ελλήνων έχουν μια αιτία, μια καταγωγή. Δεν είναι ξεκάρφωτες όπως στις διαλέκτους, μην τις χαρακτηρίζουμε γλώσσες, της Αγγλίας, της Κολομβίας, της Γερμανίας, της Ταγκανίκας, των Μάου-Μάου, των Νησιών Φερόε, Μπαχάμες, Κέυμαν, και όπου αλλού.

«Νέομαι», δηλαδή με ξαναβλέπεις νέο, πάλι ζωντανό, σημαίνει και «επιστρέφω». Από το ρήμα νέομαι βγαίνει η λέξη Νόστος.

Ο Ηρακλής σκότωσε τον Νηλέα, τον γιο του Ποσειδώνα, και τα 11 παιδιά του. Γλύτωσε μονάχα αυτός ο Νέστωρ, ο γιος του Νηλέως, που εκτός από τον Τρωικό Πόλεμο συμμετείχε στη μάχη κατά των Κενταύρων, αλλά και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Γράφουμε για τον Νέστωρα με την ευκαιρία ότι σα σήμερα, 15 Ιουνίου, το 1956, ήρθαν στο φως κι άλλα πράγματα από το διόροφο Μυκηναϊκό παλάτι του βασιληά της Πύλου στην κορυφή ενός λόφου.

Ο Ερίκος Σλήμαν, το 1888, άρχισε τις ανασκαφές στην...έπαυλη Νέστωρα. Για ποιο λόγο; Για να μάθουν οι σημερινοί ότι 12 με 13 αιώνες πριν τον Ιησού Χριστό οι μαλάκες οι Έλληνες έκτιζαν ανάκτορα και τάφους με τα όλα τους, δικέ μου. Με τζακούσι και θερμαινόμενες πισίνες, μπάρπεκιου και μπαρ, κάβες ποτών και αίθουσες μπιλιάρδων να παθαίνεις την πλάκα σου.

Διαβάστε ακόμα:

Η επανάσταση που σε πιάνει αιχμάλωτο