ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΛΗΜ

 

Έχουν ευτελίσει τη λέξη «κρίσιμος» και «κρισιμότητα». Κρίσιμες εκλογές. Κρίσιμο ματς. Κρίσιμη απόφαση. Ακόμα και σε εποχές που δεν παίζει η κρίση, η λέξη φοριέται διότι βολεύει εκείνους που την επικαλούνται. Κι εάν οι εν λόγω μπουν στο παιχνίδι, ως σωτήρες, θα γλυτώσουμε την... κρίση. Έτσι πάει.

Το 1823 ήταν πράγματι κρίσιμο για την ελληνική Επανάσταση. Οι Άγγλοι έχουν βάλει χέρι για τα καλά στην Ελλάδα, είναι και ο εμφύλιος πόλεμος στο παιχνίδι. Από την άλλη, έχει ατονήσει η τουρκική στρατιωτική απειλή διότι οι γενίτσαροι πλέον δεν ελέγχονται, έχουν αποθρασυνθεί στο εσωτερικό της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τους τσαμπουκάδες των αρχηγών τους. Είναι η εποχή που ξέσπασε και η μεγάλη πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε ένα πρωτοφανές οικονομικό και στεγαστικό πρόβλημα.

Το 1823, λοιπόν, ο σουλτάνος αποφάσισε μονάχα δύο εκστρατείες στην Ελλάδα. Με τον Γιουσούφ Περκόφτσαλη και 6.000 φαντάρια και την άλλη με Σαλήμ πασά και 4.000 άνδρες. Ιούνιο μήνα ο Γιουσούφ πατάει στην Αράχωβα και τους Δελφούς. Οι Έλληνες τον κοντράρουν στα Σάλωνα κι αυτός οπισθοχωρεί εκεί που είχε στρατοπεδεύσει, στη Χαλκίδα. Υποχωρεί και ο Σαλήμ, στη Θήβα και τη Λιβαδειά, από τον κλέφτικο πόλεμο και τις συνεχείς μπούκες του Ανδρούτσου και του Νικηταρά.

Από Χαλκίδα ο Γιουσούφ αρχίζει να καίει τα χωριά της Εύβοιας και ενώνεται στην Κάρυστο με το στρατό του Ομέρ πασά, και οι δυο τους περνάνε στην Αττική. Τους ζορίζει άγρια ο Γκούρας και Σεπτέμβριο μήνα υποχωρεί στη Λαμία ο Ομέρ ο οποίος πολιορκείται από τον Ανδρούτσο με 3.000 δικούς του που τους έφερε με καράβια στην Εύβοια.

Οι Σουλιώτες βαράνε δύο τουρκικές στρατιές, μία του Μουσταή πασά με 8.000 πολεμιστές και την άλλη του Ομέρ Βρυώνη με 4.000. Μεγάλη νίκη με 350 δικούς του ο Μάρκος Μπότσαρης τον Αύγουστο στο Καρπενήσι, οι 100 σκοτώθηκαν.

Ο τουρκικός στόλος με τον Χοσρέφ Μεχμέτ προσπαθεί να εφοδιάζει τα φρούρια, η πιο μεγάλη τους απόβαση ήταν στην Κρήτη, με 10.000 άνδρες. Σα σήμερα, 27 Ιουνίου, το 1823 ο Μεχμέτ αποβίβασε 3.000 στην Κάρυστο, το φρούριο της οποίας απειλούσε ο Αντρούτσος. Στη συνέχεια ο Μεχμέτ ενίσχυσε τα κάστρα στη Μεθώνη και την Κορώνη. Τον καταδίωξε μια μικρή μοίρα Ψαριανών πυρπολικών.

Περασμένα, όμως γιατί και ξεχασμένα; Επειδή σήμερα το σκηνικό και το φόντο στο ''Θέατρο Ελλάδα'' παρουσιάζει υψηλώτερο κινηματογραφικό ενδιαφέρον, και η εν γένει εθνική πολιτική, όχι στρατιωτική δράση, γεννάει ελπίδες για την πολυπόθητη λευτεριά, ολέ!

 

Διαβάστε ακόμα:

Ηταν Ελληνας, όχι χριστιανός, τον είπαν «παραβάτη»