Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΒΑΣΙΛΗΑ, ΟΧΙ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ελλάδα γαμημένη του 1895, ένα χρόνο πριν από τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Να μην αγνοούμε από ποιο μαντρί γεννηθήκαμε. Από ποιο πλανήτη της δημοκρατικής ξεφτύλας προερχόμαστε. Το πούστικο παλάτι δεν σταματά ποτέ να συνωμοτεί, να έχει πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις, να θεωρεί υπόδουλο όργανό της κάθε κυβέρνηση.

Πρωθυπουργός ο Τρικούπης, αυτός που προσπάθησε πραγματικά να εξευρωπαίσει, να αστικοποιήσει το δημόσιο βίο της χώρας. Ο βασιληάς την έχει συνεχώς στημένη στον Τρικούπη. Κι όταν λέμε βασιληάς εννοούμε τον κύριο μουνόπανο που τον στηρίζει τυφλά ο στρατός.

Με διακριτικό τρόπο σε συνάντησή του με τον μονάρχη ο πρωθυπουργός του ζητάει να μαζέψει τον διάδοχο που ενεργεί αντικυβερνητικά και το στέμμα να μείνει μακριά από την πολιτική, διαφορετικά θα παραιτηθεί. «Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις...» λέει ο άναξ Γεώργιος στον Τρικούπη που παραιτείται τον Ιανουάριο του 1895. Δίδεται εντολή να σχηματίσει αυλική κυβέρνηση στον ναύαρχο Κανάρη, τον γιο του πυρπολητή, που όταν είδε ότι η δουλειά βρωμάει, μέχρι και για εμφύλιο πόλεμο, ο ''μικρός'' έκανε πίσω.

Αναλαμβάνει πρωθυπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης ο Θεόδωρος Δεληγιάννης, που διαλύει τη βουλή και προκηρύσσει εκλογές για τις 16 Ιουλίου, σα σήμερα, το 1895. Μετά από 66 χρόνια, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Ελλάδα γνώρισε εκλογές «Βίας και νοθείας». Επί Δεληγιάννη έγιναν εκλογές νοθείας και τρομοκρατίας. Και εξαγοράς ψήφων!

Δωροδοκήθηκαν κομματάρχες και στελέχη του Τρικούπη και τους τοποθετούσαν στους αντιτρικουπικούς εκλογικούς συνδυασμούς. Έμεινε στην Ιστορία το φοβερό γεγονός. Ένα λαμόγιο του κόμματος του Τρικούπη, Γουλιμής στο όνομα, πρώην βλαχοδήμαρχος, με 3 ψήφους διαφορά κέρδισε την έδρα στο Μεσολόγγι από τον Τρικούπη, ο οποίος επιτόπου υποχρεώθηκε να εξαφανιστεί από την πολιτική. Την κοπάνησε στις Κάννες κι εκεί πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Το κόμμα του είχε μείνει μόλις με 20 βουλευτές.

Η συνέχεια. Με πλειοψηφία κερδίζει τις εκλογές ο Δεληγιάννης και ως άλλος Τσίπρας θέλει να κάνει ένα νέο διακανονισμό με τους δανειστές της Ελλάδος. Μην πάμε παρακάτω. Όχι άλλο πόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Τσιράκι του Ρασπούτιν ο Τσάρος