ΖΗΣΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ, ΠΕΘΑΝΕ ΓΑΛΗΝΙΑ

 

Το όνομά του θα το βρεις γραμμένο έτσι, Iyengar. Μην ασχολείσαι με την προφορά. Και επειδή είναι ο μέγας γκουρού της γιόγκα, το όνομά του παγκοσμίως έγινε γνωστό ως Iyengar Yoga. Θεωρείται ο πιο σημαντικός δάσκαλος στον κόσμο. Φιλόσοφος, έγραψε και βέβαια φώτισε πρακτικά τη γιόγκα που τις τελευταίες δεκαετίες κατακτά τη δύση. Μέχρι και στο ποδόσφαιρο πλέον χρησιμοποιείται, στο στάδιο της προετοιμασίας κι όχι μόνο.

Ο Ιγενγκαρ γεννήθηκε σα σήμερα 14 Δεκεμβρίου το 1918 και πέθανε το 2014 από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια στα 96 του χρόνια. Από φτωχή οικογένεια, ιερατικής κάστας στην Ινδία, το ενδέκατο από τα 13 παιδιά, ο Ίγενγκαρ χτυπήθηκε πιτσιρικάς από ελονοσία, φυματίωση, τυφοειδή πυρετό. Ήταν αδύναμος, αδύνατος, μια υποψία ανθρώπου. Είχε την τύχη να συναντηθεί με τον Τιρουμαλάι Κρισναμάχα, τον πατέρα της σύγχρονης γιόγκα, και πέντε χρόνια δίπλα στον δάσκαλο μυήθηκε.

Παντρεύτηκε το 1943 και είπε για το γάμο του: «Ζήσαμε με την γυναίκα μου χωρίς συγκρούσεις, δύο ψυχές σα μια…». Η κόρη του και ο γιός του συνεχίζουν τη διδασκαλία του. Το μήνυμά του προς όλους είναι «Ζήστε ευτυχισμένα, πεθάνετε μαγικά». Στα λεξικά της Οξφόρδης το Iyengar ορίζεται το γιόγκα που επικεντρώνεται στην προσπάθεια ευθυγράμμισης του σώματος. Τρία χρόνια πριν πεθάνει έγινε γραμματόσημο από τα Ταχυδρομεία της Κίνας.

Ο διάσημος μουσικός Γένουντι Μενούχιν συνάντησε τον Iyengar στην Βομβάη και τον «λάνσαρε» στην Ευρώπη. Και έγινε ο θρυλικός γκουρού της γιόγκα, γι΄ αυτήν κανένας άλλος δεν έκανε τόσα πολλά όσα ο μύστης.

Στη σχολή του, από το 1973, ο Iyengar τελειοποίησε τεχνική για την ελαστικότητα και την ενδυνάμωση των μυών, και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Γιόγκα με εναλλαγή στάσεων σε γρήγορους ρυθμούς. Χρησιμοποιεί σκοινιά, ζώνες στη τεχνική του που ολοκλήρωσε όταν ο ίδιος είχε τραυματιστεί στη λεκάνη.

Διαβάστε ακόμα:

Το ζάλογγο της Τροίας