ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΥΝΑΡΟΦΕΓΓΑΡΗ ΙΕΡΕΙΑ

 

«Go get the butter». Έγραψε στον αιώνα του σινεμά η ατάκα του Μάρλον Μπράντο στο άδειο διαμέρισμα προς την άγνωστή του μέχρι πριν λίγα λεπτά Μαρία Σνάιντερ.

«Φέρε το βούτυρο». Η οπισθία οπή θέλει το... διευκολυντικό υλικό. Πριν μπει από πίσω της ο Μπράντο θα βουτυρώσει τον πισινό της κοπέλλας, στην ταινία του 1972 Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Εποχή που έκανε τον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, στα 48 του χρόνια ο Μάρλον Μπράντο, ο κορυφαίος ηθοποιός στην Ιστορία του κινηματογράφου, όταν τελείωσαν τα γυρίσματα στο Τελευταίο Ταγκό είχε πει ότι... δεν γνώριζε το σενάριο της ταινίας, ούτε το στόρυ της. Δεν ήξερε τι έπαιζε, τι ήθελε απ' αυτόν ο Μπερτολούτσι, απλά έκανε κάθε μέρα ό,τι του ζητούσε ο σκηνοθέτης.

Η Μαρία Σνάιντερ ήταν τότε 20 χρονών. Ένα κορίτσι που όταν την αντικρύζει ο κανονικός άνδρας σκέπτεται επιτόπου το κρεβάτι, όχι απαραίτητα τον κώλο της, ούτε το βούτυρο. Δεν υπάρχει πιο υγιής σκέψη σε ισορροπημένο αρσενικό. Να φαντασιώνεται σεξουαλικά και την κάθε γυναίκα. Πολύ περισσότερο μια Μαρία Σνάιντερ, με το τσογλανίστικο αλλά και αθώο πρόσωπο, το πλούσιο στήθος, ίσως πιο όμορφο από εκείνο της Αφροδίτης.

Ανέφερα το όνομα της Θεάς, δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχει πεθάνει. Η Αφροδίτη ενσαρκώνεται στο κορμί και στο βλέμμα της Μαρίας Σνάιντερ, της Λάουρας Αντονέλι, της Μόνικας Μπελούτσι, της Έλενας Μπόναμ Κάρτερ. Αν τις δεις γυμνές, ολόγυμνες αυτές τις γυναίκες θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι είναι από το ίδιο καλούπι της Θεάς.

Πόσες φορές μπορεί να γαμηθεί μια γυναίκα στη ζωή της; Αυτό που περιμένεις από την Αφροδίτη είναι να διατάξει τις ιέρειες της, μία απ΄αυτές είναι η Μαρία Σνάιντερ, να προσφέρονται καθεμία σε χιλιάδες άνδρες. Να μην πεθάνουμε, να μη φύγουμε από τούτο τον κόσμο χωρίς να προσκυνήσουμε, χωρίς να φιλήσουμε την εικόνα της Θεάς.

Σα σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, το 2011 πέθανε στα 58 της η Μαρία Σνάιντερ. Την θυμάμαι στο Τελευταίο Ταγκό και τρία χρόνια αργότερα στο Επάγγελμα Ρεπόρτερ του Αντονιόνι, δίπλα στον Τζακ Νίκολσον. Με ψιλοσόκαρε ο θάνατός της, μου γαργάλησε τη σκέψη. Είχε μπλέξει με ουσίες. Ήταν πάντα φευγάτη.

Η Μαρία Σνάιντερ γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1952 στη Γαλλία και δεν πατούσε στη γη. Δεν πήρε «στα σοβαρά» που λέμε τη ζωή της, την καριέρα της, ίσως διότι «έβλεπε» τι παίζει γύρω της, τι την περίμενε στην αυτοκρατορία του ψέματος, της ματαιότητας. Είχε τολμήσει χωρίς επιτυχία μια φορά να αυτοκτονήσει. Είχε και έντονη λεσβιακή δραστηριότητα. Προσωπικά δεν θα μ' ενοχλούσε η προτίμηση της και στο γυναικείο φύλο, δεν θα την.. απέφευγα σεξουαλικά. Σε καμιά περίπτωση.

Διαβάστε ακόμα:

The last appearance of the Beatles