ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΙΔΑΝΙΚΑ!

 

Πριν από 500 χρόνια βγήκε το βιβλίο, έργο κλασικό, του σερ Τόμας Μωρ. Το έπιασες; Με τίτλο sir πριν πέντε αιώνες στην Αγγλία. Πώς να συγκριθούμε εμείς τα ελληνόπουλα, που κυκλοφορούσαμε ακόμα ραγιάδες του οθωμανού, τότε, όταν ο Thomas More σπούδαζε στην Οξφόρδη. Πού να τα βρούμε τα σχολεία και τα κολέγια, εμείς οι απόγονοι μιας εποχής, λέω για την κλασική αρχαιότητα, που άνοιξε την πόρτα στις υστερώτερες κοινωνίες.

Ο σερ Τόμας Μωρ, πολιτικός και φιλόσοφος, γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου σα σήμερα, το 1478, και πέθανε 6 Ιουλίου 1535. Ονόμασε το βιβλίο του «Ουτοπία». Συνδυασμός δύο ελληνικών λέξεων, Ου και Τόπος.

Τι είναι αυτή η Ουτοπία του Τόμας Μωρ, που τον έχει αγιοποιήσει η καθολική Εκκλησία διότι ο σερ τα είχε χώσει άγρια στους προτεστάντες, και στον άλλον τον Λούθηρο. Όχι και να χάσει πελάτες το Βατικανό από άλλα δόγματα. Μη ξεφεύγουμε, όμως.
Στα λατινικά πρωτοεκδόθηκε το 1516 η Ουτοπία, όπου ο συγγραφέας περιγράφει την ιδανική πολιτεία. Εκεί όπου θα υπάρχουν ισότητα, κοινοκτημοσύνη, ειρήνη, ανεξιθρησκεία, δεν θα χρειάζονται αστυνόμοι, δικηγόροι. Δεν θα εκμεταλλεύεται άνθρωπος, άνθρωπο. Αλήθεια, ο Θεός έχει προβλέψει τέτοιο θαύμα;

Όχι, βέβαια. Οι θεοί αγαπάνε τους φτωχούς, άρα πρέπει να υπάρχουν φτωχοί, διότι χωρίς τέτοιους ποιά θα είναι η δουλειά του Θεού; Οι φτωχοί, οι λατρεμένοι των θεών και των οραματιστών και των επαναστατών είναι που γεννάνε τους πλούσιους, όχι το τούμπα έργο. Α! ΟΙ θεοί και οι άγιοι χρειαζούμενοι είναι να κάνουν τίποτα θαύματα, στραβό να βλέπει, παράλυτο να τρέχει μαραθώνιο.

Ο ίδιος ο Τόμας Μωρ, που μελέτησε τους Έλληνες, ιδιαίτερα την ''Πολιτεία’’ του Πλάτωνα, δεν πιστεύει στην ιδανική πολιτεία. Γιατί; Επειδή, λέει, πως η ιδανική κοινωνία γίνεται μόνον με καλούς ανθρώπους. Να, μια τεράστια αλήθεια. Πώς θα στηθεί π.χ. δημοκρατία όταν ψηφίζουν άτομα που δεν ασπάζονται τη δημοκρατία. Που δεν ενδιαφέρονται για το γενικό καλό, παρά μονάχα για το προσωπικό τους συμφέρον, και ούτε αυτό είναι σε θέση να εκτιμήσουν.Πώς, λοιπόν, να λειτουργεί ιδανική πολιτεία με ψεύτες, με κλέφτες, με εκβιαστές, με τεμπέληδες, με...

Πήγαν κάπου στις όχθες του Ρίο ντε λα Πλάτα οι Ιησουίτες, αρχές 17ου αιώνα, να φτιάξουν τη νέα Ιερουσαλήμ, ένα κράτος άγιο. Κράτησε 160 χρόνια, μέχρι το 1767. Ποιος ασχολείται σήμερα με την Ουτοπία, με την ουτοπική κοινωνία, την ιδανική.

Διαβάστε ακόμα:

Ηλεκτρονική και μαθηματική μουσική

/koultoura/2014/11/10/ilektroniki-kai-mathimatki-mousiki.aspx