ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

Για σκέψου να σε βάπτιζαν Θεοστήρικτο. Όνομα είναι κι αυτό. Ούτε μάρκα ποδηλάτου είναι, ούτε κάποιο καινούργιο επάγγελμα. Μιλάμε γ' αυτό το όνομα διότι σήμερα γιορτάζει. Είναι του οσίου Θεοστήρικτου. Κάθε χρόνο, 17 Μαρτίου είναι η γιορτή του. Η γιορτή του ονόματος.

Έτσι πάει. Αν δεν σε λένε Θεοστήρικτο, δεν γιορτάζεις σήμερα. Ο καθένας με τη μέρα του, με το όνομά του. Σε λένε Αρσένιο, θα σου πω χρόνια πολλά του αγίου Αρσενίου, όχι άλλη μέρα.

Εσύ δεν αποφασίζεις ο ίδιος. Δεν σε ρωτάνε ποιο όνομα γουστάρεις, ποιο σου ταιριάζει. Αν θεωρείς γρουσούζικο το Νο17, που είναι στη καρδιά της ρουλέτας, που ποτέ δεν το έχεις πιάσει, που σου έχει φάει πάρα πολλά λεφτά, λέω για το «17».

Αλήθεια, πώς θα σε φώναζαν αν σε βάπτιζαν Θεοστήρικτο. Σάκη; Θούλη; Ρίκο; Είναι κάπως σπαστικό το «Θεοστήρικτος» και θα 'θελες ένα πιο πιασάρικο, ένα χαϊδευτικό. Μέχρι που θα σε δούλευαν αν άκουγαν τη μάνα σου και τον πατέρα σου να σε έλεγαν «Θεοστήρικτε...».

Μικρασιάτης ο συναξαριστής Θεοστήρικτος έζησε τον 8ο αιώνα και από πιτσιρίκι ήθελε να κλειστεί σε μοναστήρι. Δεν μπορείς να πεις ότι σίγουρα είχε κάποιο πρόβλημα, απλά ήταν φιλομόναχος, φίλος του μοναχισμού, όπως άλλος είναι φυσιολάτρης, φιλόμουσος, φίλαθλος.

Φίλαθλος είναι ο φίλος του αθλητισμού, όχι ο οπαδός, ο πιστός μιας ομάδας. Σύμφωνα με τα κιτάπια της θρησκείας ο Θεόστήρικτος θεωρείται…αθλητής, διότι «άθλησε» υπέρ των ιερών εικόνων. Δηλαδή; Ο τότε αυτοκράτωρ ήταν εικονομάχος, δεν ήθελε τις εικόνες, και έβγαλε φιρμάνι να τιμωρούνται, να βασανίζονται οι χριστιανοί που προσκυνούσαν τις ζωγραφιές στις εκκλησίες.

Φοβερά πράγματα. Τι σε νοιάζει, βρε μαλάκα, αν εγώ θέλω να φιλάω τις εικόνες του Χριστούλη και της Παναγίτσας. Αν καρφιτσώνω επάνω τους ένα κόσμημα. Αν, πάλι, δεν κάνω κέφι να πάω στην εκκλησία να ακούσω τις μπούρδες του κάθε Άνθιμου. Τέλος πάντων, ο Θεοστήρικτος ήταν εικονολάτρης, όχι εικονομάχος, τον κλείσανε φυλακή επειδή έκανε αθλητισμό, αγωνίστηκε υπέρ των εικόνων. Του αξίζει μια ημέρα «δική» του, έχει κληρώσει η 17η Μαρτίου. .

Διαβάστε ακόμα:

Η πρώτη τρόικα της Ιστορίας