Ο ΣΑΚΑΤΗΣ ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ

 

Η Ιαπωνία με απόλυτη επιτυχία κτυπάει αιφνιδιαστικά στο Περλ Χάρμπορ αφού πιάνει στον ύπνο τους Αμερικάνους στους οποίους προκαλεί μεγάλου μεγέθους απώλειες, όχι μόνον σε άνδρες. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν τότε να μπουν στον Β' παγκόσμιο πόλεμο και ο ήδη εκλεγμένος τέσσερις φορές σερί πρόεδρος Φράγκλιν Ρούζβελτ ετοιμάζεται να καταγγείλει στο Κογκρέσο την «άτιμη» επίθεση των Ιαπώνων.

Οι ημέρες είναι πονηρές. Η ασφάλεια του προέδρου δεν ξέρει τι να κάνει. Η προεδρική λιμουζίνα είναι μία κάμπριο λίνκολν, που προσφέρεται για τσάρκες και για πανηγυρικές εκδηλώσεις, όπου ο πλανητάρχης χαιρετά τα πλήθη και ο κόσμος θέλει να τον βλέπει όταν τον χειροκροτεί. Σύντομη η διαδρομή από το Λευκό Οίκο μέχρι το Καπιτώλιο, όμως το κακό εύκολα μπορεί να προκύψει.

Τελικά, ο ανάπηρος πρόεδρος μετακινήθηκε με τη θωρακισμένη κάντιλακ του αρχιμαφιόζου Αλ Καπόνε, που την είχαν κατασχέσει όταν μπουζούριασαν στη φυλακή τον θρυλικό κακοποιό.

Θυμίζει... Ανδρέα Παπανδρέου ο Franklin Delano Roosevelt, ο οποίος όμως δεν έμεινε στα λόγια, σ' όσα είχε υποσχεθεί με το περιβόητο «New Deal» στον αμερικανικό λαό. Ο δικός μας, ο γιος του «παπατζή» Γεωργίου Παπανδρέου, είχε πει τα άντερά του για να προχωρήσει στον... «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας» και το μόνο που έκανε ήταν να κτυπήσει το κομματικό κράτος της δεξιάς με τους «πρασινοφρουρούς» που διόριζε αβέρτα κουβέρτα στο δημόσιο.

Στα 50 του χρόνια ο Ρούζβελτ πρωτογίνεται πρόεδρος το 1932 στις μετά του οικονομικού «κραχ» ΗΠΑ και κάνει πράγματι ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές παρεμβάσεις με «αντιλαϊκά» μέτρα που είχαν ως συνέπεια να καταστεί αληθινή πλανηταρχία η Αμερική, αφού εσωτερικά ορθοπόδησε. Μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις συντάξεις. Θυμίζει κάποια... άλλη χώρα αυτό;

Όχι, δεν θυμίζει καμία Ελλάδα, διότι στην πατρίδα μας το τσεκούρι δεν πέφτει με τη συγκεκριμένη σκοπιμότητα να αναγεννηθεί η εθνική οικονομία.
Ο Ρούζβελτ αγνόησε τις απεργίες και εφάρμοσε το «New Deal», όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Έβαλε πλαφόν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων για να συγκρατήσει τις τιμές, έκανε άνοιγμα με εμπορικές συμφωνίες στη Λατινική Αμερική, άπλωσε το χέρι για πρώτη φορά στην Σοβιετική Ένωση. Και τα κατάφερε.

Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1882 και πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, σα σήμερα 12 Απριλίου, το 1945. Τον διαδέχθηκε ο Χάρυ Τρούμαν, αυτός που έδωσε την εντολή να ρίξουν τις πυρηνικές μπόμπες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Γιος επιχειρηματία ο Φραγκλίνος σπούδασε οικονομικά στο Χάρβαρντ και το Κολούμπια και από τα 28 του μπλέχτηκε με την πολιτική, όταν εκλέχτηκε γερουσιαστής. Μετά από τρία χρόνια έγινε υφυπουργός Ναυτικών και στα 38 του πήρε το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος ως υποψήφιος πρόεδρος. Αμέσως μετά την ήττα του προσβάλλεται με βαρειάς μορφής πολυομυελίτιδα και καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Δεν το βάζει κάτω.

Στα 46 του ο Ρούζβελτ εκλέγεται κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και επανεκλέγεται μετά από δύο χρόνια. Παντρεμένος με την ανηψιά του 26ου προέδρου των ΗΠΑ Θόδωρου Ρούζβελτ γίνεται ο 32ος πρόεδρος, αυτός που έβαλε τα θεμέλια της αμερικανικής επικυριαρχίας στον κόσμο. Αυτός που εξελέγη τέσσερις φορές, τη μία καπάκι μετά την άλλη, πρόεδρος των ΗΠΑ.

.

Διαβάστε ακόμα:

Δεν ήταν άγιος επειδή πολέμησε στους άγιους τόπους