ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΑΝ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

 

Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλοι καλλιτέχνες, άλλοι συγγραφείς... άλλα μυαλά... Όλα άλλα. Ήταν τότε που μια ομάδα σουρεαλιστών διανοούμενων έκανε μια φάρσα που έμεινε στην ιστορία. Ήταν τότε που είπαν: «Σήμερα, ημέρα του Πάσχα, διακηρύσσουμε τον θάνατο του Ιησού-Θεού για να ζήσει επιτέλους ο Άνθρωπος».

Ακούστε τι έγινε: Στις 9 Απριλίου του 1950, είχαν συγκεντρωθεί στην Παναγία των Παρισίων για τη λειτουργία του Πάσχα, 10.000 πιστοί. Στις 11.10 το πρωί, ένας καλόγερος ανεβαίνει στον άμβωνα και αρχίζει να μιλάει:

«Σήμερα, ημέρα του Πάσχα, έτος Ιωβηλαίου, εδώ, στην εξαίρετη βασιλική της Παναγίας των Παρισίων, κατηγορώ την οικουμενική Καθολική Εκκλησία για θανάσιμο σφετερισμό των ζωντανών μας δυνάμεων προς όφελος ενός άδειου ουρανού. Κατηγορώ την Καθολική Εκκλησία για απάτη. Κατηγορώ την Καθολική Εκκλησία ότι μιαίνει τον κόσμο με τη νεκρώσιμη ηθική της, ότι είναι η πληγή μιας Δύσης σε αποσύνθεση. Αληθινά σας λέω: ο Θεός είναι νεκρός. Σήμερα, ημέρα του Πάσχα, έτος Ιωβηλαίου, διακηρύσσουμε τον θάνατο του Ιησού-Θεού για να ζήσει επιτέλους ο Άνθρωπος».

Οι πιστοί μένουν αρχικά άναυδοι, μετά καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για φάρσα, και απειλούν τον μασκαρεμένο καλόγερο και τους τρεις νεαρούς συνεργούς του. Εξαγριωμένος όχλος καταδιώκει τους τέσσερις βλάσφημους προς τον Σηκουάνα, για να τους λιντσάρει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο nikosonline.gr