ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

 

Να το αναφέρω, δεν λέω να το θυμίσω, ότι σήμερα δεν είναι σκέτο Σάββατο. Είναι ψυχοσάββατο. Αν πω να το θυμίσω, υπονοώ ότι κάποιοι το ξέχασαν. Πώς, όμως, κάποιος να ξεχάσει κάτι που δεν το γνωρίζει. Ότι σήμερα είναι ψυχοσάββατο, για τους ορθόδοξους χριστιανούς. Το δεύτερο ψυχοσάββατο του έτους. Και τι σημαίνει ψυχοσάββατο;

Είναι το Σάββατο των ψυχών, όχι απλά των νεκρών. Για τη θρησκεία δεν υπάρχουν νεκροί, αυτοί που πέθαναν, πήγαν για ύπνο, είναι κεκοιμημένοι, όχι κοιμισμένοι, κι έχουν ενεργή τη ψυχή τους, όπως οι ζωντανοί. Το ψυχοσάββατο, λοιπόν, το Σάββατο των ψυχών, είναι ένα μνημόσυνο αυτών που έφυγαν από τούτο τον κόσμο, αλλά θα επανέλθουν με τη Δεύτερη Παρουσία.

Με κόλυβα θα πάει ο καλός χριστιανός στην εκκλησία για να «διαβαστούν» από τον παπά και να μνημονευθεί το όνομα του πεθαμένου, ο οποίος βέβαια δεν είναι πεθαμένος, απλά «ζει» εν υπνώσει. Και πώς μπορεί να είναι νεκρός ο νεκρός όταν «ακούει» τις προσευχές των ζωντανών και τις ευχές τους.

Αυτό είναι το νόημα του ψυχοσάββατου. Να παρηγορήσεις τον πεθαμένο που δεν είναι πεθαμένος, να του δώσεις κουράγιο. Να «ακούσει» το όνομά του, να γαληνέψει η ψυχούλα του εκεί που βρίσκεται, ότι δεν τον έχουν ξεχάσει.

Εκτός από τα κόλυβα, που αν βαριέται να τα φτιάξει σπίτι του ο χριστιανός, δεν υπάρχει πρόβλημα να τα αγοράσει από ζαχαροπλαστείο, είναι και το πρόσφορο, και ένα μικρό...ποσό στην εκκλησία.

Διαβάστε ακόμα:

Δράκουλας, ο μέγας τουρκοφάγος