ΡΕΝΑ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Η Ρένα Βλαχοπούλου είναι το πέμπτο από τα εννέα παιδιά μιας υπηρέτριας, που αγάπησε και αγαπήθηκε από τον γιο του αφέντη της στην Κέρκυρα. Αγαπημένοι μέχρι τέλους οι γονείς της, παρ' ό,τι προερχόντουσαν από διαφορετική κοινωνική τάξη, κι αυτό ήταν το πρώτο περιουσιακό στοιχείο της νεαρής Κερκυραίας, που πιτσιρίκα ακόμα, στο σπίτι του Κώστα Θεοτόκη ήρθε σε επαφή με τη μουσική. Με το πιάνο και τους δίσκους 78 στροφών.

Ταλέντο; Τσαχπινιά, σίγουρα. Κυρίως ενέργεια αμέτρητη. Ξεκίνησε ως τραγουδίστρια, κατέληξε ηθοποιός. Ταλέντο; Δεν ζητάς τέτοιο πράμα από άτομα σαν την Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία δεν καλείται να υποδυθεί τούτον και εκείνον τον ρόλο, αλλά το θέατρο, το σινεμά θέλει την... ίδιαν! Να «παίζει» τον εαυτό της.

Ο ρόλος, λοιπόν, υπηρετούσε την Βλαχοπούλου. Φτιαχνόταν στα μέτρα της. Την Ρένα ήθελε να δει ο κόσμος, όχι π.χ. την χαρτοπαίκτρα και την σταρ στα ελληνικά μιούζικαλ του Δαλιανίδη. Πέθανε στα 82 της, μία ακόμα σελίδα του ντόπιου θεάματος, επιθεώρηση, θέατρο, σινεμά, που αποτελούν πια ένα βιβλίο κλειστό, που όμως συνεχίζει να βλέπεται, να διαβάζεται.

Σε ζαχαροπλαστείο της Σπιανιάδας, της μεγάλης πλατείας της Κέρκυρας, πρωτοτραγούδησε στα 17 της η Ρένα Βλαχοπούλου που γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου το 1922 και πέθανε σα σήμερα, 29 Ιουλίου, το 2004. Δημοσία δαπάνη η κηδεία της κι εκείνη την ημέρα όλα τα καταστήματα στο νησί ήταν κλειστά.

Ανήλικη ακόμα γνωρίστηκε με τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κώστα Βασιλείου και παντρεύτηκαν το 1940. Εμφανίστηκε στην Αθήνα, φρεσκοπαντρεμένη στο «Όασις» του Ζαππείου, το λέγανε βαριετέ. Μετά σε θίασο επιθεώρησης με Βέμπο, αδελφές Καλουτά, Ηρώ Χαντά, Μίμη Κοκκίνη, Γεωργία Βασιλειάδου, όλοι φιρμάρες της εποχής.

Δεύτερος γάμος το 1942 με τον μετέπειτα παράγοντα του Παναθηναϊκού Γιάννη Κωστόπουλο και τρίτο, το 1967, με τον άνδρα της ζωής της, τον επιχειρηματία Γιώργο Λαφαζάνη. Η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμα:

Δυο οι μούσες του Αντώνη