ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ Η ΒΙΑ;

 

Παρ’ όλο που τον έχω τοποθετήσει μέσα στους 5 καλύτερους νέους σκηνοθέτες του κινηματογράφου μας, ομολογώ ότι αυτήν την ταινία του δεν την είχα δει μέχρι τώρα, όπου επιτέλους κατάφερα και την παρακολούθησα σε dvd (και μου άρεσε τρελά).

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης», είναι μία ταινία, η οποία αφορά πέντε παιδιά που ζουν τον δικό τους μύθο εξέγερσης και εγώ τουλάχιστον την είδα σαν το «κλείσιμο» της τριλογίας (της βίας) που ξεκίνησε με την «Άκρη της πόλης» και συνεχίστηκε με τον «Όμηρο». Και ενώ στις δύο πρώτες ταινίες η βία είχε να κάνει με ομάδες του περιθωρίου που προσπαθούν να ενταχθούν στη ελληνική πραγματικότητα ή με την αμείλικτη βία της τοπικής κοινωνίας και του κράτους, το «Ξύπνημα της Άνοιξης», βλέπουμε «κανονικά» λαϊκά παιδιά πλήρως ενταγμένα στον «κανονικό» κοινωνικό ιστό, να ζουν μ’ ένα τρόπο που τους έχει επιβάλει το σύστημα, η κοινωνία και οι… αμαρτίες των γονιών τους.

Αφηγείται τις πορείες πέντε εφήβων, που συστήνουν μια συμμορία και φτάνουν στο έγκλημα. Ο Αλέξανδρος, ο αρχηγός της συμμορίας, είναι ο εσωστρεφής μεγάλος γιος μιας οικογένειας, η οποία έχασε ξαφνικά ένα παιδί και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Η Ιωάννα, που τον ερωτεύεται και γίνεται κι αυτή μέλος της συμμορίας, ήταν μία άριστη μαθήτρια που δεν έχει όμως καμία επικοινωνία με τη μητέρα της. Ο Χρήστος γραπώνεται από την ιδεολογία για να ξεφύγει κι αυτός από τη διαλυμένη οικογένειά του. Ο Εμίρ πουλάει μικροποσότητες ναρκωτικών και ο μικρότερος αδελφός του, ο Άρης, αναζητά κι αυτός να γιατρέψει τα τραύματά του μέσα από ένα παιχνίδι βίας και αποδοχής.

Διαβάστε τη συνέχεια, δείτε και το βίντεο στο nikosonline.gr