ΑΝ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ...

 

Βαρύ όνομα της ευρωπαϊκής σκέψεως. Βιτγκενστάιν. Ένα θηρίο της φιλοσοφίας. Με εμμονή, με τάσεις στην αυτοκτονία. Το όγδοο παιδί πολύ πλούσιας αυστριακής οικογένειας, εβραϊκής καταγωγής. Βιομήχανος ο πατέρας, εγκατέλειψε τις επιχειρήσεις και αφιερώθηκε σε καλλιτέχνες που τους βοηθούσε οικονομικά. Ο γιός, ο Λούντβιχ, ο φιλόσοφος έδινε λεφτά στους φτωχούς πριν χαρίσει την περιουσία του στα αδέλφια του, από τα οποία τα τρία αυτοκτόνησαν.

«Ποιός είναι ο σκοπός της φιλοσοφίας;» ρωτήθηκε ο Ludwing Wittgenstein, που γεννήθηκε σα σήμερα 26 Απριλίου, το 1889. «Να δείξει στη μύγα πώς θα βγει από το μπουκάλι» Τι είπε ο άνθρωπος! Κατ’ αρχήν ότι η φιλοσοφία δεν είναι αερα πατέρα, αλλά αξίζει διότι φωτίζει πρακτικές. Ότι η μύγα δεν περιμένει από μια άλλη μύγα, που φοράει ράσο η ψηφίστηκε πρωθυπουργός, για να δει πώς θα βγει από το μπουκάλι. Μην το τραβήξουμε άλλο.

Στο Α’ παγκόσμιο πόλεμο ο Αυστριακός Λούντβιγκ Βιτγκενστάιν έγινε εθελοντής νοσοκόμος για να βοηθάει ασθενείς, οι οποίοι δεν γνώριζαν πώς τους περιποιούνταν μια μορφή της φιλοσοφίας. Είπε την τεράστια κουβέντα:

-Ο κόσμος είναι όλα όσα συμβαίνουν.

Τόσο απλά! Δεν είναι ο κόσμος αυτός που θα ήθελες να είναι. Ούτε αυτός που ελπίζεις να γίνει. Μην ξεκόβεις όλα όσα συμβαίνουν από τον κόσμο της πραγματικότητας.

Πήγε στο ίδιο σχολείο με τον Αδόλφο Χίτλερ. Συμμαθητές. Ούτε ο τρελός επηρεάστηκε από τον Λούντβιγκ, ούτε αυτός από τον Χίτλερ. Πέθανε στις 29 Απριλίου το 1951. Άλλη κουβέντα του.

-Για όσα δεν μπορεί να μιλάει κάποιος, καλύτερα να σωπαίνει.

Τερατώδης αλήθεια. Έγκλημα να υποτιμηθεί μια τέτοια κουβέντα. Μήπως ο κόσμος θα ήταν πολύ, πάρα πολύ καλύτερος, αν οι άνθρωποι δεν λειτουργούσαν τόσο εύκολα, τόσο ένοχα, το ακροατήριο σε σεσημασμένους παρλαπίπες.

Το τελευταίο του Βιτγκενστάιν: «Αν το λεοντάρι μπορούσε να μιλήσει, δεν θα το καταλαβαίναμε. Η ομιλία του λιονταριού θα ήταν αναπόσπαστα συνδεδεμένη μ’ ένα τόσο διαφορετικό είδος ζωής, και δεν θα βγάζαμε νόημα από τα λεγόμενα του. Το λιοντάρι έχει μια δική του αντίληψη της πραγματικότητας και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ποιά είναι η σωστή».

Τι είπε; Δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άνθρωπο που σκέπτεται όπως η κότα. Που έχει ψυχή λιονταριού. Προβάτου. Ταύρου. Αλεπούς.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΟΥ ΜΑΦΙΟΖΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΜΑΦΙΟΖΟ