Η ΚΑΛΗ ΜΑΝΑ, Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Γιατί Κωνσταντίνου και Ελένης κι όχι Ελένης και Κωνσταντίνου; Δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό. Γιατί πρώτα ο γιος και μετά, δεύτερο το όνομα της μητρός. Μήπως ήταν πιο χριστιανός ο Κωνσταντίνος; Αν είναι έτσι, τότε γιατί η εκκλησία τους βάζει στην ίδια μοίρα, ότι είναι ισαπόστολοι και οι δυο τους. Μάλλον παίζει το πολύ χριστιανικό κριτήριο ότι ο γιός ήταν βασιληάς, και πολύ αυτοκράτωρ, τεράστιο κάθαρμα. Και η φουκαριάρα μάνα ζητούσε από το Θεό να συγχωρέσει το καμάρι της διότι εκτός των άλλων ευσεβών δολοφονιών που είχε διατάξει, ήταν να σκοτώσουν την γυναίκα του και τον γιο του.

Όπως κάθε χρόνο, σα σήμερα, 21 Μαΐου γιορτάζεται η μνήμη του δίδυμου Κωνσταντίνου και Ελένης. Της Φλαβίας Ιουλίας Ελένης, για άλλους πόρνη, για άλλους χριστιανή με πίστη θερμή, σίγουρα ταπεινής καταγωγής, κόρης πανδοχέα. Με το που την συνάντησε, επιτόπου την καψουρεύτηκε ο Ιλλύριος αξιωματικός Κωνστάντιος Α’ ο Χλωρός και την παντρεύτηκε.

Ο Κωνστάντιος, άλλο ένα τέρας εξουσίας όταν έγινε αυτοκράτωρ, αφού έδωσε απολυτήριο στην Ελενίτσα, τράβηξε το δρόμο του. Η μάνα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι όταν ο γιός της γίνεται αυτοκράτωρ. Ταξιδεύει στην Παλαιστίνη η Ελένη και αρχίζει να ψάχνει ό,τι έχει σχέση με τον Χριστό. Της αποδίδεται ότι βρήκε το Τίμιο Ξύλο. Γεννήθηκε γύρω στο 244 και πέθανε γύρω στο 330. Μοναδικό παιδί της ο αρχιεγκληματίας Κωνσταντίνος, άγιος κι αυτός.


Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ