ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

 

Ποιητής και μέλος του κόμματος. Κολλάει; Σήμερα όχι και τόσο, κι αν κολλήσει ο λογοτέχνης, ψάχνεται να πλασαριστεί ως αριστερός, προοδευτικός, δημοκρατικός, αντισυμβατικός, όλες αυτές τις ταμπέλες που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του κόμματος. Δεν ρωτάμε ποιανού κόμματος, ένα είναι το κόμμα.

Συγγραφείς και καλλιτέχνες για πολλές δεκαετίες ράντιζαν με αγιοσύνη το κόμμα του λαού. Άνθρωποι του πνεύματος, στοχαστές και διανοούμενοι, άτομα πεντακάθαρα και σπουδαία, Έλληνες κομουνιστές έδωσαν κομμάτια της ζωής τους, τη δημιουργία και την ψυχή τους στο κόμμα, και με το ΕΑΜ στην αντίσταση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Με την ευκαιρία ότι πέθανε το 1988, σα σήμερα 28 Σεπτεμβρίου, η Έλλη Αλεξίου, να πλησιάσουμε μία παρέα κομουνιστών μΙας Ελλάδας ξεκομμένης από το παρόν της. Ο Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957) παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την Κρητικιά Γαλάτεια Αλεξίου (1881- 1962), αδελφή της ΈλΛης (1894-1988).

Η Γαλάτεια, λογοτέχνις κι αυτή, χωρίζει τον Καζαντζάκη και παντρεύεται τον Μάρκο Αυγέρη (1881- 1962), άλλο ένα θηρίο γραφιάς. Όταν πεθαίνει η αδελφή της η Έλλη Αλεξίου ζευγαρώνει με τον Αυγέρη, αφού δεν έτυχε να γίνει σύντροφος, σύζυγος του Κώστα Βάρναλη (1894- 1974), μέλος κι αυτός της παρέας.

Συγγραφέας αλλά και παιδαγωγός με σπουδές στη Σορβώνη η Έλλη Αλεξίου, ορκιζόταν στο λόγο της κομματικής της τιμής! Το αναφέρω απλά για να γίνει αντιληπτό πόσο σημασία έδιναν εκείνοι οι άνθρωποι όχι τόσο στο κόμμα, όσο στην αποστολή του κόμματος και την αξία της πανανθρώπινης ιδεολογίας του κομουνισμού.

Δύο κουβέντες της ‘Ελλης Αλεξίου:

- Νοιώθω οίκτο γι’ αυτόν που δεν ερωτεύθηκε. Επειδή δεν ένοιωσε το πιο ωραίο συναίσθημα του ανθρώπου.

- Με ζητούσαν για γάμο ένα σωρό άνδρες. Περίεργο! Δεν ήμουν όμορφη. Και ως συγγραφέας δεν νομίζω πώς είχα κάποια αξία. Οι άλλοι θαρρούσαν πώς είμαι κάτι…

Αυτά από την γυναίκα που την έλεγαν «Ο θηλυκός Ζορμπάς».

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΟΕΜΤΖΗ