ΣΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

 

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε έξαψη εδώ και μερικά 24ωρα αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της NASA στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) αναφορικά με κάποια ανακάλυψη ή νέα στοιχεία που εντόπισε το τηλεσκόπιο Kepler του οποίου ο ρόλος είναι να ανιχνεύει εξωπλανήτες και να συλλέγει στοιχεία που θα μπορούσαν να καταδείξουν την ύπαρξη ζωής εκτός του δικού μας πλανητικού συστήματος.

Η σύνθεση της ομάδας των επιστημόνων που θα προβεί σε αυτή την ανακοίνωση προδιαθέτει για κάτι πολύ σημαντικό. Ένας αστροφυσικός, ένας αστρονόμος, ένας μηχανικός εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης, μία ειδικός σε αστεροειδείς, αυτοί είναι οι επιστήμονες που κρατούν σε αγωνία την επιστημονική κοινότητα. Όμως το κλειδί σε αυτή την ανακοίνωση κατέχει, όσον και αν φαίνεται περίεργο, η Google η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα Kepler με την τελευταία της τεχνολογία τεχνικής νοημοσύνης. Ο λόγος είναι απλός. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των στοιχείων που μεταδίδει το Kepler, που είναι αδύνατο για τους επιστήμονες να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτά.

Τη σημασία των δεδομένων και την σπουδαιότητά τους αναλύει η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης της Google η οποία στη συνέχεια προσφέρει «μασημένη τροφή» στο επιστημονικό δυναμικό της Nasa περιορίζοντας και εντοπίζοντας το ενδιαφέρον σε εκείνους τους τομείς που απαιτεί το πρόγραμμα Κepler. Δηλαδή εντοπισμός εξωπλανητών σαν τη Γη, με συνθήκες που προσομοιάζουν τις γήινες με δυνατότητα να φιλοξενούν ζωή, όχι αναγκαστικά υπό την μορφή που ξέρουμε, όμως...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla.gr