Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 

Περιτομή. Αυτή είναι η κατάλληλη λέξη. Και όπως όλες οι ελληνικές λέξεις, έτσι και αυτή μιλάει μόνη της. Τομή γύρω-γύρω, δηλαδή. Με μαχαίρι αφαιρείται η ακροπροσθία (άλλη «ομιλούσα» λέξη), δηλαδή το δέρμα που καλύπτει το «κεφάλι» του πέους, αυτό που ονομάζεται βάλανος, διότι μοιάζει με βελανίδι.

Πόσθη λέμε το δέρμα που περιβάλει το πέος. Ακροποσθία το τμήμα της πόσθης που σκεπάζει τη βάλανο. Η περιτομή, λοιπόν, γίνεται ασφαλώς για λόγους υγιεινής, γι’ αυτό ο Γιαχβέ, ο υπέρτατος Θεός των Εβραίων έδωσε τη σχετική εντολή. Την όγδοη ημέρα του βρέφους να κάνετε σ’ όλα τα αγόρια περιτομή.

Αυτό συνέβη και στον Ιησού, την πρωτοχρονιά, σα σήμερα, οκτώ μερόνυχτα από τότε που γεννήθηκε. Κι εδώ πέφτει ο αιώνιος προβληματισμός. Έκοψαν πράγματι το πετσάκι στον Χριστούλη; Και γιατί τη δουλειά, αυτόν τον ακρωτηριασμό, τον έκανε ο φερόμενος πατέρας του Ιωσήφ κι όχι, όπως επιβαλλόταν, ένας ιερεύς.

Τα πάντα αμφισβητούνται. Για την περιτομή του Υιού του Θεού, αναφέρεται μονάχα ο Λουκάς, οι άλλοι τρεις ευαγγελιστές, Ματθαίος, Μάρκος και Ιωάννης δεν ξέρουν τίποτα. Ο οποίος Λουκάς, γιατρός στο επάγγελμα, αγνοεί του Τρεις Μάγους, όπως και τη Σφαγή των μωρών από τον Ηρώδη,

Η περιτομή κρατάει από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στους λαούς της ερήμου. Όταν εμφανίστηκε ο χριστιανισμός το παπαδαριό καταδίκασε το εβραϊκό αυτό κόλπο. Κι όποιος απελευθέρωνε το «κεφάλι», όποιος έκανε περιτομή, θεωρείτο αιρετικός. Έλα, όμως, που σήμερα πρωτοχρονιά, και κάθε πρώτη του έτους, η Εκκλησία γιορτάζει την Περιτομή του Ιησού Χριστού.

Ορθόδοξη υμνολογία της εορτής

Μορφήν αναλλοίωτως ανθρωπίνην προσέλαβες
Θεός ων κατ΄ ουσίαν πολυεύσπλαχνε Κύριε.
και νόμον εκπληρών περιτομήν, θελήσει καταδέχη σαρκικήν,
ίνα παύσης τα σκιώδη, και περιέλης το κάλυμμα των πασών ημών.
Δόξα τη αγαθότητι τη ση, Δόξα τη ευσπλαχνία σου.
Δόξα τη ανεκφράστω, Λόγε, συγκαταβάσει σου.

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΠΙΟΝΙΑ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΝ