ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ

 

Πριν από 230 χρόνια, σα σήμερα 22 Ιανουαρίου, συγκεκριμένα το 1788, γεννήθηκε ο 6ος Baron Byron, ο Βρετανός πολύ μεγάλος ποιητής που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Ο «Λόρδος Βύρων», όπως μάθαμε από το σχολείο να τον λέμε.

Ο αποδυτηριάκιας έχει γράψει δύο κείμενα για τον λόρδο, που θα σηκωθούν σήμερα. Και το σεντόνι επίσης σήμερα αναφέρεται στον τεράστιο αυτόν Έλληνα! Σκωτικής καταγωγής ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποιητής του 19ου αιώνα, όμως τον χαρακτηρίζω Έλληνα, διότι η αληθινή έννοια του Έλληνα είναι πνευματική και υπερεθνική, δεν έχει σχέση με διαβατήρια και εθνικότητες.

Με την ευκαιρία, μία αναφορά για τον Βύρωνα, από τον συγγραφέα Χρήστο Χομενίδη. Γράφει ανάμεσα σ’ άλλα στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Προτού γίνει ήρωας, άγαλμα και συνοικία των Αθηνών, όταν ακόμα ήταν ένας παράφορος νέος που ταξίδευε αναζητώντας περιπέτειες, ηδονή και έμπνευση, ο Τζόρτζ Γκόρντον Μπάιρον, ο Λόρδος Βύρων, είχε πάντα στη μέσα τσέπη του μία επιστολή του Γκάιτε. Όχι σαν φυλακτό. Ως διαβατήριο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το έργο και το πρόσωπο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκάιτε ακτινοβολούσε τόσο στην Ευρώπη ολόκληρη, ώστε το να σου έχει απευθυνθεί προσωπικά, να σου έχει στείλει γράμμα, σου άνοιγε όλες τις πόρτες. Σε καθιστούσε πρόσωπο ξεχωριστό, καλοδεχούμενο, παντού.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΚΑΝΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ,ΕΝΑΣ GAY, ΒΕΒΑΙΑ