Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ

 

Πάτησαν στην Αμερική οι Ευρωπαίοι και σακάτεψαν τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Από τα πιο επιφανή εγκλήματα της λευκής φυλής. Η επίθεση του εισβολέα σε μια ξένη γη και εναντίον του Φυσικού ανθρώπου. Εναντίον των γηγενών που αιώνες ζούσαν φιλοσοφημένα και στο πνεύμα της Φύσης. Άλλη ράτσα ο λευκός, με ένστικτα κυριαρχίας, εκμετάλλευσης και το συναίσθημα ανωτερότητας. Και τιμωρός, αν ο άλλος, ο “κατώτερος” αρνείται να υποταχθεί.

Η μάχη η αμερικανοϊνδιάνικη στον ποταμό Bighorn έχει περάσει στην Ιστορία με τη βοήθεια του... σινεμά. Ψάξε να μετρήσεις πόσες ταινίες έγιναν για την ήττα του αμερικανικού στρατού και του περιβόητου στρατηγού Κάστερ από τους αρχηγούς των ερυθρόδερμων, του “Καθιστού Ταύρου” και του “Τρελού Αλόγου”.

Σα σήμερα 31 Ιανουαρίου, το 1876, οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν φιρμάνι. Όλοι οι Ινδιάνοι που την κοπανήσατε από τις περιοχές που σας επιτρέψαμε να ζείτε, επιστρέψτε πίσω, διαφορετικά θα σας κηρύξουμε επαναστάτες και θα σας κόψουμε τον κώλο. Τι είχε συμβεί; Να ζωγραφίσουμε καλύτερα το σκηνικό πριν τη μάχη στο Λιτλ Μπίγκχορν.

Οι μαλάκες οι Ινδιάνοι, πριν μπουκάρουν στα χώματα τους οι Ευρωπαίοι, πολεμούσαν μεταξύ τους, ασταμάτητα, για χρόνια ατέλειωτα. Είτε για να έχουν τον έλεγχο στις περιοχές του κυνηγιού, είτε για να αποκτούν σκλάβους ινδιάνους απ' άλλες φυλές .Είτε, τέλος, για την πλάκα τους. Γιατί, όχι; Σκοτωνόμαστε διότι γουστάρουμε να βρισκόμαστε σε πολεμική δράση.

Ο Ινδιάνος, όμως, στον πόλεμο είναι ένας όρθιος μαλάκας. Δεν τον απασχολεί καν η τακτική. Δεν ξέρει τι σημαίνει άμυνα, τι στρατηγικοί ελιγμοί. Γι' αυτό όποτε τα έβαζε με τους λευκούς έσπαγε τα μούτρα του. Ο Ινδιάνος δεν έγινε ποτέ στρατιώτης, ήταν γεννημένος πολεμιστής, όμως μελλοθάνατος απέναντι στον εκπαιδευμένο και οργανωμένο λευκό.

Οι μπινέδες οι λευκοί δεν το 'χαν σε τίποτα να ορμήσουν σ' ένα χωριό ινδιάνικο και να φερθούν με κτηνωδία. Σφαγές. Φωτιές. Να μην αφήνουν τίποτα όρθιο.

Οι Σιού είναι η μεγαλύτερη φυλή των Ινδιάνων. Κάποια στιγμή ξεσηκώθηκαν, μην αντέχοντας τις προκλήσεις. Στη συνέχεια οι λευκοί έκαναν μια συνθήκη μ' αυτούς και για κάποια χρόνια όλα ήταν ειρηνικά. Να, όμως, που πλακώσαν οι χρυσοθήρες, άσε ότι οι λευκοί άρχισαν να στήνουν μια σιδηροδρομική γραμμή στα ινδιάνικα εδάφη. Τότε ήταν που οι ΗΠΑ είπαν στους ερυθρόδερμους ''Επιστρέψτε εκεί που είχαμε συμφωνήσει''.

Οι Ινδιάνοι ήταν έτοιμοι για πόλεμο και είπαν στους λευκούς “Άντε γαμηθείτε”. Τρεις στρατηγοί των Αμερικανών κίνησαν προς τα στρατόπεδα των Ινδιάνων, Ιούνιος 1876. Ένας από τους τρεις είναι ο Τζωρτζ Άρμστρογκ Κάστερ, που ήταν κιόλας στρατηγός στα 20 του χρόνια στον Εμφύλιο των ΗΠΑ, και παρ' ό,τι είχε ινδιάνους ανιχνευτές, ηττήθηκε στο Λιτλ Μπίγκχορν. Μια μάχη που δεν άλλαξε τίποτα στη ροή των γεγονότων, απλά καταγράφεται ως η αληθινά μοναδική ινδιάνικη νίκη, όμως χωρίς συνέπειες για τις ΗΠΑ. Οι διάφορες φυλές, άλλωστε, των Ινδιάνων μετά τη νίκη τους διασκορπίστηκαν. Η Ιστορία είναι γραμμένη πριν... γραφτεί.

Διαβάστε ακόμα:

THE LAST APPEARANCE OF THE BEATLES