ΑΠΟ ΚΟΣΜΙΚΟΓΡΑΦΟΣ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Είχε έρθει πριν πέντε χρόνια στην Αθήνα ο γιος του Ζώρζ Σιμενόν και μίλησε για τον πατέρα του. Ποιος είναι ο Σιμενόν; Πειράζει που είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Μην πεις ''Ποιος ασχολείται μαζί του;''. Αν παίζεις έτσι, μην έχεις απαίτηση μετά, κύριε χάλια, να ασχοληθούν και κάποιοι με την πάρτη σου. Είμαι σκληρός; Είμαι. Γιατί να μην είμαι;

Δεν χρειάζεται να μυηθείς από λογοτεχνία, ούτε να γίνεις φίλος του αστυνομικού μυθιστορήματος. Έχεις έλλειμμα αν δεν γνωρίζεις την κορυφή στον κάθε χώρο. Στο συγκεκριμένο αντικείμενο αυτός είναι ο πρώτος, ο Ζώρζ Σιμενόν, που γεννήθηκε σα σήμερα 13 Φεβρουαρίου, το 1903 και πέθανε 4 Σεπτεμβρίου 1989. Ο Σιμενόν μόνο με ήρωά του τον επιθεωρητή Μαιγκρέ έγραψε 72 βιβλία.

Μιλάμε για τα βασικά. Δεν ζεις στην εποχή σου αν δεν γνωρίζεις τα βασικά. Τα χοντρά, όχι απαραίτητα το βάθος τους. Τι παρατήρησα; Αρκετά ενδιαφέροντα ανέφερε για τη ζωή και το έργο του Ζώρζ Σιμενόν ο γιος του στην ειδική εκδήλωση. Μετά το σχετικό ρεπορτάζ η ηλεκτρονική εφημερίδα αφήνει χώρο για σχόλια των αναγνωστών. Ουδέν σχόλιο. Τι να πουν οι “σχολιαστές”; Τη σάχλα τους θα τη βγάλουν σ' άλλα θέματα, που θαρρούν πως δικαιούνται να έχουν άποψη.

Δύο λόγια για τον μαιτρ στο είδος του, τον γαλλόφωνο Βέλγο Σιμενόν. Δεν γούσταρε το κολέγιο ιησουϊτών και την κοπάνησε, μάλιστα κατέληξε και άθεος και άθρησκος. Αφού περιπλανήθηκε σε διάφορες δουλειές του ποδαριού, ξεκίνησε τη δημοσιογραφία και σύντομα έγινε κοσμικογράφος. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να πλησιάσει αργότερα τον κόσμο της αστυνομίας και του εγκλήματος.

Φεύγει από την πόλη του, την Λιέγη του Βελγίου και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Εκεί κάνει το δεύτερο βήμα πού θα τον οδηγήσει στο θρόνο του πατριάρχη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Συχνάζει σε ύποπτα στέκια, σε φτηνά ξενοδοχεία, σε πονηρά μπαρ κι έτσι έρχεται σε επαφή με υπόκοσμο και άτομα της εργατικής τάξης. Το καλύτερο υλικό της λεγόμενης αστυνομικής λογοτεχνίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ