Η πρωτη γυναικα που πηρε Νομπελ

 

Και εκτός από το Νόμπελ, ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην Σορβόννη. Επίσης να σας πω ότι παντρεύτηκε χωρίς δακτυλίδι και έκανε μήνα του μέλιτος με ποδήλατο. Τι άλλο να πει κανείς μετά απ΄ αυτά για την Μαρία Κιουρί; Ότι ανακάλυψε το Ράδιο και το Πολώνιο;

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie), γεννήθηκε 7 Νοεμβρίου 1867 και πέθανε 4 Ιουλίου 1934. Ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία . Ήταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή και ως Μαντάμ Κιουρί.

Η Μαρία Σκλοντόφσκα γεννήθηκε το 1867 στη Βαρσοβία και ήταν το πέμπτο παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας. Από μικρή έδειξε έφεση στις θετικές επιστήμες και έτσι το 1891, σε ηλικία 24 ετών, μετακόμισε στο σπίτι τής μεγαλύτερης αδελφής της, στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόνης. Συνάντησε για πρώτη φορά τον Πιέρ Κιουρί τον Φεβρουάριο του 1894. Στην αρχή της γνωριμίας τους αναπτύχθηκε αμοιβαίος αλληλοσεβασμός που εξελίχθηκε σε βαθύτερο αίσθημα. Τον Μάιο του 1894 της έκανε πρόταση γάμου αλλά εκείνη απάντησε αρνητικά…

Διαβάστε την συνέχεια εδώ nikosonline.gr