Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΟΣΚΑΡ

 

Τεράστιος ηθοποιός. Η ηθοποιάρα. Ταλέντο και δύναμη. Δίνει το ταλέντο του, και μαζί μία απίστευτη ενέργεια μπροστά στην κινηματογραφική κάμερα. Ειδικά στο ρόλο του χασάπη (φώτο), του άτυπου αρχηγού της “Χρυσής Αυγής”, του προπερασμένου αιώνα στις ΗΠΑ, ο άνθρωπος είναι το κάτι άλλο. Εκρηκτική, κατακλυσμιαία η δύναμη που γεννιέται και βράζει μέσα του, στην ταινία Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης.

Τρία Όσκαρ. Μη μας περάσουν του δημοτικού. Η αξία του ηθοποιού, γενικά του καλλιτέχνη, δεν προσμετράται από τα βραβεία, τις διακρίσεις, τους τίτλους. Παικταράς, αρχιπαικταράς, ένας άλλος Μαραντόνα στον τομέα του ο Ντάνιελ Νταίη Λιούις, όχι επειδή είναι ο πρώτος άνδρας που στην τροπαιοθήκη του βρίσκεται πλέον κι ένα τρίτο αγαλματίδιο του θείου Όσκαρ. Υπάρχουν ηθοποιοί κολοσσοί που αγνοήθηκαν στα χολυγουντιανά Όσκαρ, όπως και αγγούρια, δεν είναι της παρούσης να πούμε ονόματα, που βραβεύτηκαν.

Ο ιρλανδικής καταγωγής Daniel Day Lewis γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1957, σα σήμερα 29 Απριλίου, από μητέρα ηθοποιό και είναι το είδος του επαγγελματία που με στεναχωρεί εμένα τον κινηματογραφόφιλο. Γυρίζει μια ταινία και ο τύπος εξαφανίζεται για 4-5 χρόνια. Τις προάλλες ο Δανιήλ Ντε Λιούις είπε ''Μέχρι εδώ, τελείωσα, δεν ξαναπαίζω στο σινεμά... ''.
Τέλος. Δεν έχει ξαναγίνει. Να μετράει, να παραμετράει ακόμα, κι αυτός να λέει αντίο. Δεν το έχει κάνει άλλος. Γιατί όχι, όμως!
Γιατί να συνεχίσει όταν το σινεμά, όταν η ηθοποιία τον γέμισε. Ό,τι ήταν να πάρει, το πήρε με το παραπάνω. Έτσι το βλέπει, μάλλον. Οι χαμένοι είμαστε εμείς, που δεν θα τον δούμε σ' άλλη ταινία.

Με την ευκαιρία. Κάποια άτομα, που είναι όχι μόνον ταλαντούχοι αλλά και πολύ μπροστά από την εποχή τους, σε πάνε και εσένα μπροστά. Εσένα τον θεατή, και έναν ηθοποιό. Τον βλέπει πώς παίζει ο Ντάνιελ Νταίη Λιούις κι αν ο ''συνάδελφος'' έχει το χάρισμα της αυτοκριτικής, της αυτογνωσίας, σκέπτεσαι “Τι σχέση έχω εγώ μ' αυτό το θηρίο; “. Και ο μεγάλος σκηνοθέτης όταν έχει στα χέρια του μία τέτοια κλάση, αυτόν τον μεγιστοτεράστιο Ντάνιελ Νταίη Λιούις, παίρνει κι αυτός ακόμα τα επάνω του.

Δεν γίνονται, ρε, αυτά τα πράγματα. Χρίστηκε ιππότης ο τεράστιος ηθοποιός Ντάνιελ Νταιη Λιουϊς. Όπως κι άλλοι Βρετανοί ηθοποιοί έτσι κι αυτός κατέχει από το 2014 τον τιμητικό τίτλο του Sir. Η τελετή θυμίζει μεσαίωνα. Πλάνο ιστορικής ταινίας εποχής. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ένα τσογλάνι, ένας τίποτας, ο πρίγκηψ Ουϊλιαμ, ο σύζυγος της Δουκίσσης του Καίμπριτζ, της άλλοτε κοινής θνητής Kate Middleton, έβαλε το ξίφος της βασιλικής οικογένειας στον ώμο του ηθοποιού που έχει πάρει τρία Όσκαρ (1989, 2007 και 2012). Δεν είναι φοβερό;

Ο Ουϊλιαμ με στρατιωτική στολή και γαλόνια, λες κι έχει κατανικήσει 17 πολεμικούς ελέφαντες στα δάση της Ινδίας, έχρισε ιππότη έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο μόνος που δεν πήρε σοβαρά την τελετή, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ήταν ο Ντε Λιουϊς. Ένα ειρωνικό χαμόγελο ήταν ζωγραφισμένο στα μάτια και στα χείλη του.

Αφού, όμως, δέχθηκε τη διάκριση, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο ηθοποιός. Γονάτισε ενώπιον του Ουϊλιαμ. Τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν πρώτα το μαξιλαράκι και μετά το καρεκλάκι. Για να γίνεται περισσότερο …αξιοπρεπής η υπόκλιση, το σκύψιμο του σώματος του τιμώμενου, ο όποιος ακουμπάει το πόδι του στο βελούδινο καρεκλάκι.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΕΞΟΜΑΝΗΣ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ