ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΟΥΣΙΑ

 

Αφηρημένη τέχνη. Οι ειδικοί κλασάρουν τον καλλιτέχνη, τον χαρακτηρίζουν με μια λέξη και καθαρίζουν. Για τον Jackson Pollock είπαν ότι ήταν ο αρχηγός του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Και γιατί να είναι αφηρημένες οι ζωγραφικές του δημιουργίες; Πλάκωσαν οι ψυχολόγοι να μελετήσουν τους πίνακες του μεγάλου Αμερικάνου καλλιτέχνη. Και κατέληξαν ότι τα έργα του βασίζονται σε μαθηματικές πράξεις. Ψάξε βρες.

Ξεχωριστή φιγούρα ο Πόλοκ. Σίγουρα αφηρημένη! Βαρεμένος από την κατάθλιψη ψαχνότανε στην ψυχανάλυση. Με το αλκοόλ τι μπορούσε να κάνει ο φουκαράς; Στα 44 του οδηγούσε μεθυσμένος και σκοτώθηκε, ήταν γραφτό θα πεις. Γλύτωσε η ερωμένη του που την είχε δίπλα στο αυτοκίνητο και όχι την επίσης ζωγράφο σύζυγό του.

Ο Αλ Πατσίνο ήθελε να τον παίξει στο σινεμά διότι η ζωή του Πόλοκ προσφέρεται για σενάριο που χωράνε όλα μέσα. Και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Τελικά, η ταινία έγινε με τον Εντ Χάρις και ήταν ενδιαφέρουσα.

Από πιτσιρικάς στη Νέα Υόρκη άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική ο γεννημένος Ιανουάριο του 1912 Τζάκσον Πόλοκ. Επηρεάστηκε ασφαλώς από τον Πικάσο και τους υπερεαλιστές ζωγράφους και γι' αυτό άρχισε να φτιάχνει πίνακες γεμάτους συμβολισμούς. Όσο ταλέντο κι αν έχει κάποιος, σε κάθε τέχνη, τον πλουτίζει ο θαυμασμός για κάποιον άλλον προχωρημένο και χαρισματικό καλλιτέχνη. Και απ' αυτόν σίγουρα θα επηρεαστεί.

Ο Τζάκσον Πόλοκ πέθανε σα σήμερα 11 Αυγούστου το 1956. Εξήντα χρόνια δεν έχουν καταλήξει εάν ένα συγκεκριμένο έργο του είναι δικό του ή όχι. Αν, τελικά, αποδειχθεί, διότι πάντα θα υπάρχουν επιφυλάξεις για τη γνησιότητα του πίνακα, λέω ότι αν κάποτε εκτιμηθεί ότι πράγματι αυτός τον φιλοτέχνησε, τότε η αγοραστική του αξία θα 'ναι σε νούμερο επταψήφιο.

Αν κριθεί πλαστός ο πίνακας, δηλαδή ότι δεν έχει την υπογραφή του Πόλοκ, τότε δεν θα πιάσει τιμή ούτε με πενταψήφιο νούμερο. Ούτε 50.000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ Ο ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ