Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

 

Κακάσχημος. Αυτό που λέμε “λαϊκός τραγουδιστής” δεν ήταν το ομορφόπαιδο, με προδιαγραφές ζεν πρεμιέ του σινεμά. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης ξεχώριζε γιατί δεν ήταν απλά άσχημος. Δεν βλεπόταν. Ο ίδιος, όμως, θαρρούσε ότι ήταν μπάνικος, ωραίος, ότι κέρδιζε τον άλλον με το πρόσωπό του.

Αρσενικός στο χαρακτήρα. Σπαθής. Ήξερες με ποιον είχες να κάνεις. Παλαιάς κοπής άνδρας. Φτωχόπαιδο από το Μενίδι ο Μιχάλης Καλογράνης, όπως είναι το πατρικό του όνομα. Από τον πολύτεκνο πατέρα του, φύλακα στη Λαχαναγορά της Αθήνας, ο Μιχάλης πήρε τα πρώτα ακούσματα, τις πρώτες μυρωδιές του πεζοδρομίου και από πιτσιρίκι έπαιζε μπουζούκι.

Ιστορία από πρώτο χέρι. Η ορχήστρα έχει αποχωρήσει, το πρόγραμμα στη “Φαντασία” έχει τελειώσει, όλα τα τραπέζια έχουν αδειάσει, τα μισά φώτα έχουν σβήσει στη σάλα. Μονάχα μια παρέα νεαρών, φοιτητικής ηλικίας, μάλλον σε αμηχανία, έχει ξεμείνει…

Πριν αποχωρήσει από το κέντρο ο Μενιδιάτης παίρνει πρέφα την κατάσταση. “Υποψιάζομαι ότι δεν σας βγαίνουν τα φράγκα να πληρώσετε το λογαριασμό…”. Οι νεαροί χωρίς να ανοίξουν το στόμα τους κουνάνε το κεφάλι επιβεβαιώνοντας τον τραγουδιστή και επιχειρηματία.

- Αφήστε ό,τι έχετε, δεν υπάρχει πρόβλημα…, τους ξηγιέται ο Μενιδιάτης, φορώντας πάντα τα σκούρα γυαλιά ηλίου.

Έχει και συνέχεια το στόρυ. Μετά από δεκάλεπτο ο Μενιδιάτης μόνος στη μερσέντες του κατευθύνεται στο σπίτι του. Έξω από την “Φαντασία” τρακάρει την παρέα των φοιτητών, να περιμένουν στη στάση το λεωφορείο που δεν θα περάσει τέτοια ώρα. Καβατζάρισε στο αμάξι τους μισούς, στους υπόλοιπους έδωσε κάτι ψιλά να πάρουν ταξί.

Στα 21 του τραγούδησε σε κέντρο στο Μενίδι ο Μιχάλης Μενιαδιάτης. Γνωστός έγινε με τα τραγούδια του (φώτο) Απόστολου Καλδάρα (1922 - 1990) “Περιφρόνα με, γλυκειά μου”, “Μην περιμένεις πια”, “Λίγο, λίγο θα με συνηθίσεις”, “Πετραδάκι - Πετραδάκι”. Εγώ τον πρωτάκουσα στο “Τόσα χρόνια σαν τυφλός” και έγραψε μέσα μου το ρεμπέτικο ιδίωμα της φωνής του.

Ο Μενιδιάτης, παιδί της “μεγάλης σχολής του γένους” στο λαϊκό τραγούδι, έτσι όπως μόνο στην Ελλάδα εμφανίζεται, γεννήθηκε Ιούνιο του 1932 και πέθανε από καρκίνο το 2012, σα σήμερα 21 Αυγούστου. Με τον αδελφό του Κοσμά φτιάξανε την “Φαντασία”, στον Άγιο Κοσμά, μαγαζί εμβληματικό της παραλιακής Αθήνας, εκεί όπου καθιερώθηκε το σπάσιμο των πιάτων. Τραγουδιστής είναι και ο γιος του Χρήστος Μενιδιάτης.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΠΡΙΝ... ΦΥΓΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ