ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ

 

Όλοι οι σχετικοί είπαν πως πρόκειται γα το μεγαλύτερο μυαλό που γέννησε η Γαλλία μετά τον πόλεμο. Δεν είμαι ειδικός, άρα δεν συμφωνώ, ούτε διαφωνώ. Όπως επίσης δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω κατά πόσο βοήθησε την ανθρωπότητα η σοφία του, η φιλοσοφία του, οι μελέτες του για την τρέλα, για το σεξ, γι’ αυτό που λέγεται φυλακή ως ίδρυμα, γι’ αυτό που λέγεται τιμωρία, αστυνομία. Κατά πόσον, τέλος πάντων, και τι ακριβώς πρόσθεσε ο συγκεκριμένος διανοούμενος, επαναστάτης, κομουνιστής, γενικώς περίεργος, όταν σε αντίθεση με τους άλλους κομουνίσταρους Γάλλους στοχαστές, ο εν λόγω Φουκώ είχε ''αστικές'' ιδέες.

Μισέλ Φουκώ. Ο ορισμός του ψάχτη. Του ψαγμένου. Μέχρι που πειραματιζόταν ο ίδιος σε ναρκωτικά, σε αλκοόλ. Γινόταν πειραματόζωο στο όνομα της προσωπικής αναζήτησης. Έπινε αυτοκαταστροφικά για να μετρήσει τις πνευματικές του δυνάμεις, ίσως. Να τιμωρήσει τον εαυτό του, για την ομοφυλοφιλία του, ίσως. Ανήσυχο παιδί. Από πλούσια οικογένεια, σπούδασε σε ακριβά σχολεία. Έγινε ακαδημαϊκός δάσκαλος, στη ψυχολογία καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Ουψάλα, της Βαρσοβίας, του Αμβούργου. Έτρεχε εδώ κι εκεί. Πάθαινε με τους ισλαμιστές γιατί δεν υπολόγιζαν τον θάνατο. Δεν έβρισκε λογική αιτία να θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους.

Στα 35 του χρόνια παρέδωσε στο σύμπαν της επιστήμης το βιβλίο του «Ιστορία της τρέλας την κλασική εποχή». Ξεκίνησε να γράφει σε έξι τόμους την «Ιστορία της Σεξουαλικότητας», όταν τέλειωσε το μισό έργο πέθανε το 1984, όχι από aids που έπασχε.

Ο Μισέλ Φουκώ με το ξυρισμένο γουλί κεφάλι γεννήθηκε σα σήμερα 15 Οκτωβρίου, το 1926. Θαυμαστής του Νίτσε, λόγω και της επιστημονικής του ειδικότητας ανέλυσε τη γέννηση και την ανάπτυξη των τρελοκομείων τους τελευταίους τρεις αιώνες. Το άτομο έχει γράψει φοβερά πράγματα για το χάος που χωρίζει τη λογική από την παράνοια.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΚΩΟΥΤΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ