ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ... ΙΤΑΛΙΚΑ

 

Το να γράψεις θέατρο, ένα θεατρικό έργο, δεν είναι αυτή μία δουλειά που μαθαίνεται. Ο Εντουάρντο, νόθο παιδί ενός θεατράνθρωπου, ηθοποιού, σκηνοθέτη, συγγραφέα, από πιτσιρίκι μεγάλωσε μέσα στα... αποδυτήρια των θεατρίνων. Στα καμαρίνια του θιάσου του πατέρα του και της επίσης ηθοποιού μάνας του. Στα 4 χρόνια του, μάλιστα, έπαιξε ένα ρόλο πάνω στη σκηνή.

Έγραψε, όμως, θεατρικά έργα ο Εντουάρντο Ντε Φιλίπο διότι το είχε. Η γλώσσα η θεατρική δεν έχει σχέση με τη γραφή στο μυθιστόρημα, στο ποίημα, στο σινεμά, στην τηλεόραση. Δεν γράφεται θέατρο για να διαβαστεί, αλλά για να πάρει σάρκα και οστά στο σανίδι. Πέρα απ' αυτό.

Δεν είναι μόνο ο τρόπος της συγγραφής, είναι και τι έχεις να πεις. Όσο κι αν βοήθησε τον Ναπολιτάνο το γεγονός ότι στην πραγματικότητα γεννήθηκε και ανατράφηκε μέσα σ' ένα θέατρο, η αξία των έργων του δεν οφείλεται σε κάποιους εμβολιασμούς. Στις τόσο στενές επαφές του με την καθημερινότητα ενός θιάσου.

Ο δημιουργός του Filumena Marturano, που έχει παιχθεί αρκετές φορές στην Αθήνα (φώτο), έγραφε ναπολιτάνικα. Τα ιταλικά ήταν μια ξένη γλώσσα. Κι όλοι οι ηθοποιοί στο θίασό του ήταν Ναπολιτάνοι. Συμβαίνει σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι Μανιάτες, όπως οι Κρητικοί είναι περήφανοι για τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους.
Ο Εντουάρντο Ντε Φιλίπο γεννήθηκε Μάιο του 1900 και πέθανε σα σήμερα στις 31 Οκτωβρίου, το 1984. Ποτέ δεν ξεπέρασε ότι ήταν νόθος, από τα 11 χρόνια του, όταν το έμαθε, μέχρι το θάνατό του.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΟ...