ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΑΛΗΤΗΣ, ΕΡΑΣΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

 

Τι πράμα άνθρωπος να εξελιχθεί αγόρι από μάνα γαμιόλα, ψευτομέντιουμ, μία γυναίκα καψούρα μ' έναν γυρολόγο αστρολόγο, τον μπαμπά του παιδιού, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν πήρε πρέφα τι σόι είναι η κυρία. Η οποία κυρία προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αυτοπυροβολήθηκε προκειμένου να εκβιάσει τον αστρολόγο να παραμείνει κοντά της. Αυτός, όμως, μελέτησε τα... άστρα κι εκείνα του είπανε να παρατήσει την υστερική, η οποία έψαχνε πατέρα για το παιδί στην κοιλιά της.

Ο ''πατέρας'', από την άλλη, όχι ο βιολογικός, αλλά αυτός που μεγάλωσε το παιδί, ήταν ένα ρεμάλι, βετεράνος του αμερικάνικου εμφυλίου πολέμου, παντρεμένος άλλες τρεις φορές, με δύο κόρες, κι άφραγκος. Λοιπόν; Τι παιδί να προκύψει με τέτοιους γονείς;

Το παιδί είναι ο διάσημος Αμερικάνος συγγραφέας Τζακ Λόντον. Γεννήθηκε Ιανουάριο του 1876 και πέθανε σα σήμερα στις 22 Νοεμβρίου, το 1916. Ένας γεννημένος αλήτης, ερωτευμένος με τις περιπέτειες, να τις ζει ο ίδιος τις περιπέτειες, και με ζωηρή συγγραφική φαντασία, αλλά και ικανότητα περιγραφής των ιστοριών του.

Να, τι λέει ο γιος της ανώμαλης καριόλας για την «γυναίκα-μητέρα»: «Είναι το υψηλώτερο και ιερώτερο πρόσωπο στην ιεραρχία της ζωής». Και σε τούτη την ατάκα ας θεωρήσουμε συνέχεια της, κι αυτό του Λόντον: «Για ποιο λόγο παντρεύομαι την τάδε; Δεν με ωθεί μία αρχέγονη, κτηνώδης παρόρμηση, ούτε κάποια παρωχημένη ρομαντική τρέλα. Ο λόγος αυτής της απόφασης, της σχέσης με το άλλο φύλο, βασίζεται στη λογική, στην υγεία, και τη συμβατότητα. Ο νους μου θα απολαύσει αυτή τη σχέση. Είναι η φύση που φωνάζει μέσα μας, στον κάθε άνδρα, στην κάθε γυναίκα ακατάπαυστα και αιώνια, Απόγονο, Απόγονο, Απόγονο. Αποκαλεί ''μαμά'' ο άνδρας την γυναίκα του κι εκείνη τον λέει ''μπαμπά''. Αγάπη, συντροφικότητα, συγγένεια. Αυτή, η αιώνια μητέρα».

Λένε ότι ο Τζακ Λόντον στα 40 του χρόνια δεν πήγε από φυσικό θάνατο, αλλά αυτοκτόνησε. Αν διαβάσει κανείς τη ζωή του δύσκολα να δεχθεί ένα τέτοιο σενάριο, ότι μόνος του έδωσε το τέλος του ο πρώτος ίσως ο οποίος κέρδισε του κόσμου τα λεφτά ως “λαϊκός” μυθιστοριογράφος.

Ο Jack London πριν ακόμα ασχοληθεί με τη συγγραφή, κι αυτό έγινε αρκετά ενωρίς, από τα 21 του χρόνια, καβάλησε σε καράβι που είχε βάλει πλώρη να κυνηγήσει φώκιες. Για ένα χρόνο είχε σαλτάρει από τον πυρετό να βρει χρυσό στο Βορρά. Αφού έκανε τις ασωτίες του, τις φυλακές του, και αφού διάβαζε βιβλία πετυχημένων συγγραφέων, έγινε ένας αυτοδίδακτος, πιο πετυχημένος από τους “καθηγητές” του γραφιάς.

Η ψυχή του σπαρτάραγε για δράση. Το 1904 πήγε ανταποκριτής στο ρωσογιαπωνέζικο πόλεμο. Μετά την έκανε στην αποικία των λεπρών στην Ταϊτή. Δεν ησύχαζε ο άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΘΕΟ