ΑΠΟ ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ ΠΗΓΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ

 

Όλη του η ζωή ήταν ανάμεσα σε αριστοκράτες και βασιλείς. Αυλικός, υψηλόβαθμος στρατιωτικός ο πατέρας του, της υψηλής κοινωνίας και η μητέρα του, πάμπλουτες οι οικογένειες των δύο γονέων του. Εκείνος μεγάλος αστρονόμος. Πρωτοπόρος στον εντοπισμό των αστέρων του ουρανού. Πέθανε πρόωρα, στα 55 του χρόνια, διότι ήταν ευγενικής καταγωγής και είχε πρόβλημα με το κατούρημα.

Προσκεκλημένος σε δείπνο δέχεται την πίεση από το ουροποιητικό του σύστημα και παραμένει στη θέση του. Τι, δηλαδή, στη διάρκεια του φαγητού, να πάει στην τουαλέτα. Οποία απρέπεια! Οποία έλλειψη καλών τρόπων. Πριν σηκωθούν οι άλλοι από το τραπέζι, αυτός να πήγαινε για τσίσα. Έσπασε η ουροδόχος κύστη του, αυτό ήταν το τέλος του.

Στέκομαι στην εποχή του. Το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, τότε που η επιστήμη δεν γνώριζε ακόμα αν η Γη κινείται. Οι πειραματισμοί ξεκινούν με βάση την άλφα και τη βήτα θεωρία. Ο άνθρωπός μας, ο Τύχο Μπράχε θαρρούσε ότι ο Ήλιος κινείται, ότι οι πλανήτες έκαναν τις βόλτες τους γύρω από τον Ήλιο, ότι η Γη είναι ακίνητη, ότι είναι το κέντρο.
Κι όμως! Οι αστρονομικές παρατηρήσεις του Τύχο ήταν σωστές, με ακρίβεια λεπτού της μοίρας! Και με βάση αυτές περπάτησε στη συνέχεια ο Κοπέρνικος ο ηλιοκεντρικός, όχι ο γεωμετρικός.

Απορούμε γιατί η Ελλάδα ως κράτος και ως κοινωνία έμεινε πίσω. Όταν την Ελλάδα την είχε ξαπλώσει μπρούμυτα ο Οθωμανός Ασιάτης, στην Ευρώπη είχε ξεκινήσει ο πρωταθλητισμός ανάμεσα στα πανεπιστήμια. Ο Τύχο Μπράχε σπούδασε στα πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης, της Βυτεμβέργης, της Βασιλείας και στο Ροστόκ, εκεί όπου έπαθε τη ζημιά στη μύτη.

Έγινε η παρεξήγηση, όχι για τα μάτια μιας γκόμενας, σε χορό που έδινε στην έπαυλή του ένας καθηγητής του πανεπιστημίου και δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά η μονομαχία, διότι οι δύο 20χρονοι φοιτητές θεώρησαν προσβλητική τη συμπεριφορά του άλλου. Το ξίφος του αντιπάλου έσπασε το ρινικό διάφραγμα του Τύχο. Το “τακτοποίησε” με μια χάλκινη μικροκατασκευή.

Η αστρονομία απαιτεί συστηματική παρατήρηση. Κάθε νύχτα. Με όργανα όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα. Αυτό έκανε ο Τύχο Μπράχε. Ο βασιλιάς της Δανίας του δώρησε ένα νησί κι εκεί εγκαταστάθηκε με τους βοηθούς του. Έφτιαξε αστεροσκοπεία. Όργανα παρατήρησης πριν ανακαλυφθεί το τηλεσκόπιο. Και με γυμνό οφθαλμό κατέγραφε το χάρτη του ουρανού.

Και στο νησάκι έφτιαξε τυπογραφείο και εργοστάσιο παραγωγής χάρτου για την έκδοση των βιβλίων του. Γεννήθηκε σ' ένα χωριό του βασιλείου της Δανίας το 1546, σα σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου, και πέθανε Οκτώβριο του 1601.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ