ΤΟ ΜΕΓΑ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Τα λόγια είναι φτωχά, και κυρίως έχουν πολυμεταχειριστεί. Πως, λοιπόν, και με ποιες λέξεις να μιλήσει κάποιος για το σπουδαιότερο όπλο του πνευματικού ανθρώπου, τη γλώσσα. Δεν αναφέρομαι στο κομμάτι κρέατος στο στόμα, ανάμεσα στα δόντια. Και δεν χρειάζεται να πει κανείς η ''ελληνική γλώσσα'', διότι μια είναι η ανθρώπινη γλώσσα, η ελληνική. Όλες οι άλλες είναι διάλεκτοι, άρτσι μπούρτσι και λουλάς. Μόνο η γλώσσα, δηλαδή η ελληνική είναι κατασκεύασμα, άγνωστο ακόμα, προϊόν διαδικασίας με βάση τους θεμελιώδεις κανόνες των μαθηματικών και της μουσικής. Και οι λέξεις ομιλούν μόνες τους, έχουν λογική και περιεχόμενο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αργύρης Κουνάδης, παλαιός βαλκανιονίκης της δισκοβολίας, στην παράδοση προχθές στον νέο πρόεδρο του Ιδρύματος είπεμ ανάμεσα σ' άλλα είπε;

«Η καταγωγή της ελληνικής γλώσσης, προφορικής και γραπτής, απετέλεσαν αντικείμενα συνεχιζομένων μέχρι σήμερα εντόνων συζητήσεων και αμφισβητήσεων: Η προβληθείσα τον 18ο αιώνα άποψη ότι η ελληνική γλώσσα ανήκει στην Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών από τη μια και από την άλλη η άποψη ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι Φοινικοσημιτικής προελεύσεως».

Παρουσιάζοντας «αυθεντικές γνώμες γλωσσολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών, ανθρωπολόγων, παλαιοντολόγων ώστε να χυθεί περισσότερο φως στα δύο αυτά περίπλοκα και σκοτεινά ακόμη θέματα βάσει και των νεοτέρων ευρημάτων και των εξελίξεων στην ανθρώπινη αρχαιογενετική (αDNA) και την πληθυσμιακή γενετική», ο Κουνάδης κατέληξε σε μερικά ''συμπεράσματα''(;). Ότι: «Το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο είναι το Ελληνικό, του 8ου π.Χ. αι. Αρχικώς είχε 27 γράμματα, από δε το 403 π.Χ. 24 γράμματα μετά την αφαίρεση του δίγαμμα, του Κόπα και του σαμπί. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις βάσει ιστορικών πηγών (ομηρικά έπη, Μιστριώτης κ.α) και αρχαιολογικών ευρημάτων ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι πολύ αρχαιότερο, αναγόμενο πιθανότατα στα χρόνια του Τρωικού πολέμου (Μιστριώτης , Απολλόδωρος κ.α.), πολύ δε πιθανότερο είναι τα ομηρικά έπη να είχαν παραδοθεί γραπτά (Μιστριώτης, Τζ. Χάιγκετ, Χ. Μπλάνκ, Ζακλίν Ντε Ρομιγύ)».

Ας μη ψάχνουν. Τζάμπα κόπος. Η γλώσσα, η μοναδική γλώσσα είναι άγνωστο μυστήριο. Ποτέ δεν θα αποκαλυφθεί πότε και ποιοι κατασκεύασαν την γλώσσα που ομιλούσαν οι Έλληνες, κι αν είναι επίτευγμα ανθρώπινο ή προέρχεται από άλλον πλανήτη, από εξωγήινο πολιτισμό. Κατόπιν τούτου η επιστημονική έρευνα και οι διάφοροι γραφικοί θα συνεχίσουν να αναζητούν μια... αλήθεια μόνο στο χώρο της θεωρίας, της εικασίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΑΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝ… ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ