DO YOU KNOW ΑΠΟ ΧΑΡΑΚΙΡΙ, ΦΙΛΟΤΙΜΕ;

 

Μην θίξεις στον Έλληνα το φιλότιμο του. “Παρεξηγημένη” η λέξη Φιλότιμο. Ετυμολογικά δεν αποδίδει την έννοιά της. Τι θα πει Φιλότιμος; Είναι ο φίλος της τιμής. Εκείνος που δίνει τεράστια σημασία στην τιμή του. Σε θέμα προσωπικό τιμής είναι ευαίσθητος. Ασυμβίβαστος.
Άλλη έννοια, όμως, έχει προσδώσει η κουλτούρα ζωής του Έλληνα στη λέξη φιλότιμος. Στη λέξη φιλότιμο. Υπ' όψιν πως δεν υπάρχει τέτοια, ίδιου ή περίπου περιεχομένου λέξη στο λεξιλόγιο άλλων χωρών.

Να, μια είδηση, ένα χαρακτηριστικό γεγονός πριν λίγα χρόνια που έβαλε φωτιά στο ελληνικό φιλότιμο. Γερμανός αστυνομικός ανέλαβε δερβέναγας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου της Κρήτης. Και προέκυψε ο σάλος. Θίχτηκε το φιλότιμο του Έλληνα. Όχι η αξιοπρεπειά του, η περηφάνια του, η αξιοπιστία του, αλλά το ελληνικής εκδοχής “φιλότιμο”. Μα, αν πράγματι λειτουργεί το φιλότιμο, αν πράγματι στραπατσάρεται το εθνικό φιλότιμο των Ελλήνων, τότε όλοι, έστω οι περισσότεροι, θα έπρεπε να φουντάρουν στην θάλασσα. Με μια βαρειά πέτρα δεμένη στο λαιμό.

Η Ελλάδα πλέον δεν έχει κυβέρνηση. Εδώ και μια επταετία κάνουμε ότι... δεν το ξέρουμε; Τρεις δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν είναι Έλληνες, κατ' εντολήν των δανειστών μας, η τρόϊκα, έλεγε στην εκλεγμένη κυβέρνηση τι να κάνει, τι να μην κάνει. Που είναι το... φιλότιμο; Άσε ρε.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, τελικά, αποφάσισε να παραδοθεί η χώρα του, στο Β' παγκόσμιο πόλεμο. Την απόφαση αυτή δεν την δέχθηκε ο “αφιλότιμος” ψυχισμός του Ιάπωνα στρατιωτικού και ΧΙΛΙΑΔΕΣ αξιωματικοί αυτοκτονούσαν κάθε μέρα. Do you know από χαρακίρι, μίστερ Έλληνα;

Έφυγε ο Τούρκος μετά από 400 χρόνια και οι... φιλότιμοι Έλληνες οπλαρχηγοί και πολιτικοί έβγαλαν μια αντιπροσωπεία να τρέξει στη Βαυαρία να παρακαλέσει τον Βασιλιά της να στείλει στην Ελλάδα τον γιο του Ότo, να γίνει ο πρώτος βασιλιάς της φιλότιμης Ελλάδος. Αν κάποιοι δεν το ξέρουν, θα το μάθουν μόνο αν γίνει σήριαλ το “Όθων και Αμαλία”.


Διαβάστε ακόμα:

ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΗΘΟΠΟΙΟΣ