Το νεο μουσειο της Τροιας

 

Μισό χιλιόμετρο ανατολικά των ευρημάτων του Σλήμαν βρίσκεται το νέο Μουσείο της Τροίας. Η είσοδος γίνεται υπογείως με μια τσιμεντένια ράμπα – για να συμβολίσει την «σήραγγα στον χρόνο». Το Μουσείο εκτός από τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνει εργαστήρια συντήρησης και χώρους αποθήκευσης.

To 2018 χαρακτηρίστηκε «Έτος Τροίας» για την Τουρκία, με αφορμή τον εορτασμό της 20ης επετείου από την ανακήρυξη της ιστορικής πόλης της δυτικής επαρχίας του Τσανάκαλε (Çanakkale) σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και τα εγκαίνια του μουσείου τον Αύγουστο τους ήρθαν «κουτί».

Η βασική ιδέα του Μουσείου της Τροίας είναι η δημιουργία ενός κτιρίου (που θυμίζει κιβωτό) και ενός χώρου που ενσωματώνει ιστορικά γεγονότα και μύθους. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αφαίρεση. Αρχιτέκτονας είναι ο Ömer Selçuk Baz (Ομέρ Σελτζούκ Μπαζ), επικεφαλής του τουρκικού γραφείου Yalin Mimarlik που κέρδισε το Α΄ βραβείο μεταξύ 132 εθνικών συμμετοχών στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2011.

Το μουσείο στοίχισε 10 εκατομμύρια δολάρια. Παρακαλώ να το συγκρίνετε με το μουσείο της Πάτρας που στοίχισε 25.000.000 ευρώ! Δείτε εδώ:

nikosonline.gr