Λουκιανος forever

 

Το ξέρετε πως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν αρχιτέκτονας; Βεβαίως! Αρχικά σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο στην Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αθήνας), χωρίς όμως ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα. Τον παρέσυρε ο έρωτας του για την μουσική…

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1943 και έγινε γνωστός και αγαπητός στο Ελληνικό κοινό από την παρουσία του στα μουσικά μας πράγματα ως συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και ερμηνευτής. Ήταν γέννημα θρέμμα Κυψελιώτης και παντρεμένος με την ηθοποιό Άννα Βαγενά, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Την Γιασεμή και την Μαρία. Μεγαλώνοντας τα δύο κορίτσια ακολούθησαν τους ίδιους δρόμους με τους γονείς τους. Η Γιασεμή έγινε ηθοποιός και Μαρία τραγουδίστρια.

Την Άννα Βαγενά την γνώρισε το 1972, ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και έκαναν σχέση. Όταν το 1977 έμεινε έγκυος, παντρεύτηκαν. Ο γάμος έγινε στις 5 Μάϊου και εκείνη ήταν ήδη 3 μηνών έγκυος. Δουλεύοντας στο Θεσσαλικό θέατρο η Βαγενά και ο Λουκιανός στην Αθήνα, έκαναν την διαδρομή Αθήνα-Λάρισα σαν να λέμε Παγκράτι-Πατήσια. Μέχρι που αποφάσισαν το 1999, και δημιούργησαν τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο και εμφανίζονταν επί σειρά ετών.

Η καλλιτεχνική πορεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου Η Πόλη μας. Τα τραγούδια, στον δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Συνέχισε παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική. Προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική και στίχοι, για το θέατρο και τον κινηματογράφο, για τηλεόραση κλπ. Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ, όπως επίσης και όλοι οι δίσκοι στους οποίους συνεργάστηκε έκαναν επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο δίσκος «Το τραμ το τελευταίο» (1980), με τα αρχοντορεμπέτικα που επιμελήθηκε και ενορχήστρωσε και αναζωογόνησαν την καριέρα της Βίκυς Μοσχολιού, πουλώντας απίστευτα για τα στάνταρ της εποχής. Πέθανε 7 Φεβρουαρίου 2017.

Το party στη Βουλιαγμένη

Δεν θα την ξεχάσω αυτήν την συναυλία ποτέ στην ζωή μου. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο μιας φίλης και…

 Η συνέχεια εδώ nikosonline.gr