Η ιστορια της Παναγιας των Παρισιων

 

Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα, την πυρκαγιά να κατασπαράζει ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ένα ναό σύμβολο της Γαλλικής πρωτεύουσας. Της Παναγίας των Παρισίων ή της Notre Dame de Paris. Θα ήθελα μαζί να διαβάσουμε μερικά πράγματα γι΄ αυτόν τον ναό, του οποίου η ανέγερση διήρκεσε 180 χρόνια και ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα μ.Χ.

Θέλω να μεταφερθούμε στον μεσαίωνα. Σ΄ αυτήν την σκοτεινή περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Την περίοδο που κυριαρχούσαν οι Βασιλιάδες, οι φεουδάρχες και κατά την οποία οι ιερείς έλυναν και έδεναν. Ουσιαστικά όμως κανέναν δεν έλυναν, όλους τους διαφωνούντες, τους έδεναν και τους παρέδιδαν στην πυρά. Τότε λοιπόν που ο λαός των κρατών της Ευρώπης ζούσε σε άθλιες συνθήκες, εξαθλιωμένες, πεινασμένες και πάμφτωχες, οι βασιλιάδες έκτιζαν παλάτια και πύργους και οι ιερείς τεράστιους, πολυτελείς και επιβλητικούς καθεδρικούς ναούς. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ήταν στο απόγειο της. Χιλιάδες εξαθλιωμένοι εργάτες έκτιζαν όλη μέρα τους ναούς και χιλιάδες έχασαν την ζωή τους την ώρα της δουλειάς τους…

Η κατασκευή του ναού της Notre Dame, άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα – μετά από 180 χρόνια περίπου και μετά από χιλιάδες θανάτους φτωχών εργατών και καλλιτεχνών, που πέθαναν κατά την κατασκευή του.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και τα σημεία που προκάλεσαν τον θαυμασμό στην αρχιτεκτονική του ναού, ήταν η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και οι δύο εντυπωσιακές είσοδοι δεξιά και αριστερά της κυρίας πύλης. Τα περίφημα γλυπτά επίσης, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Η Notre Dame de Paris, έχει ύψος 96 μέτρα και συνολικό εμβαδόν 4.800 τετραγωνικά μέτρα. Δέχεται κατά μέσο όρο…

 Περισσότερα στο nikosonline.gr