ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ

 

Ποιος ασχολείται με τους στίχους, αν είναι στίχοι κι όχι στην πραγματικότητα λέξεις οι οποίες σέρνουν τη μελωδία σε τούτη τη μελαγχολική μπαλάντα. Τι, αλήθεια, σημασία να έχει αν το περισσότερο διασκευασμένο τραγούδι από καταβολής μουσικής, ''λέει'' αυτά κι όχι κάτι άλλα για μια ερωτική σχέση που έληξε, που υπήρξε Χθες.

Το κάθε τραγούδι έχει την ιστορία του, πως γεννήθηκε πριν πάρει την οριστική του μορφή. Πως φτιάχτηκε, αν συνελήφθη πρώτα η μουσική, η μουσική του ιδέα ή τα ''λόγια'', από μια ατάκα, από μια φράση και μετά ντύθηκε μουσικά. Το Yesterday των Πωλ Μακάρτνυ και Τζων Λένον, λέγεται, ότι αρχικά αναφερόταν σε... αυγά, σε ομελέτα και, τελικά, τα δυο τεράστια παλιόπαιδα των Μπητλς μίλησαν για ένα χαλασμένο ρομάντζο.

Λέγεται. Ας λένε ό.τι θένε. Ας πιστώνουν στον John Lennon (1940-1980) τη μουσική του τραγουδιού στον Paul McCartney (1942). Ποιος ασχολείται, με λεπτομέρειες αδιάφορες. Ακούς το Yesterday και σε παίρνει. Και χώνεται μέσα σου κι ένα άγνωστο φάρμακο μπολιάζει το συναισθηματικό σου σύμπαν. Και το τελευταίο που σ' ενδιαφέρει είναι τα ''λόγια'', που πράγματι τα κόλλησαν οι δυο τους, ο Πωλ και ο Τζων.

Yesterday
All my troubles seemed so far away
Now it looks as though they're here to stay
Oh, I believe in yesterday.
Suddenly
I'm not half the man I used to be
There's a shadow hanging over me
Oh, yesterday came suddenly.
Why she had to go, I don't know
She wouldn't say
I said something wrong
Now I long for yesterday.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Χθες
Όλα τα προβλήματά μου φαινόταν τόσο μακριά
Τώρα φαίνεται σα να είναι εδώ για να μείνουν,
Ω, πιστεύω στο Χθες.


Ξαφνικά
Δεν είμαι ούτε μισός ο άνθρωπος που ήμουν
Υπάρχει μια σκιά που κρέμεται πάνω μου,
Ω, το Χθες ήρθε ξαφνικά.


Γιατί
Εκείνη έπρεπε να φύγει, δεν ξέρω,
εκείνη δεν θα έλεγε,
Είπα ότισυνέβη κάποιο λάθος,
Τώρα αναπολώ το Χθες.

Το Yesterday ηχογραφήθηκε στα στούντιο της ΕΜΙ στο Λονδίνο στις 14 Ιουνίου, σα σήμερα το 1965, και συμπεριελήφθη στο άλμπουμ Help. Διαρκεί μόλις δυο λεπτά και τρία δευτερόλεπτα. Οι ειδικοί το έχουν εκτιμήσει σαν το σπουδαιότερο κομμάτι του 20ου αιώνα. Και έχει διασκευαστεί 2.500 φορές, περισσότερες από κάθε άλλο ποτέ.


Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΑ 50 ΜΑΜΑ Η ΜΠΑΛΑΤΣΙΝΟΥ