Ο ΕΝΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ...

 
«Μάνος Χατζηδάκις και Μίκης Θεοδωράκης αγαπιόντουσαν από μικρά παιδιά…» είχε πει η Μαρία Φαραντούρη στον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν αυτός ήταν δημοσιογράφος στα «Νέα». Έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν είμαι κλέφτης. Οφείλω να αναφέρω αυτό που θέλω να χρησιμοποιήσω, από πού το πήρα, ποιος το έγραψε. 
 
Έχει παραγίνει. Δημοσιογράφοι, όχι απλά μιμούνται ύφος άλλων, αλλά και κατακλέβουν συναδέλφους τους. Χειρώτεροι είναι οι καθηγητές Πανεπιστημίου, όταν το παίζουν συγγραφείς, και ερευνητές. Ο κλέψας του κλέψαντος. 

Ώπα, ρε μεγάλε. Αναφέρεις κάτι που διάβασες αλλού. Γιατί, ρε, ασήμαντε, δεν κάνεις παραπομπή. Να πεις ότι το πήρες απ’ εκείνον. Από την εργασία του τάδε. Από το βιβλίο δείνα. 
 
Επί του θέματος. Η αξιοσέβαστη τραγουδίστρια, όταν λέει ''από παιδιά... ' εννοεί, ασφαλώς, από τότε που γνωρίστηκαν οι δύο γίγαντες της μουσικής.

Παρένθεση. Υποκλίνομαι στην κυρία Φαραντούρη. Όπως, από την άλλη, δεν σέβομαι τον Γρηγόρη ΜπιθικώτσηΗ Φαραντούρη τραγούδησε Μίκη και Μάνο, και δεν δούλεψε ποτέ σε μπουζουκάδικο, σε σκυλάδικο

Σου δίνουν οι Θεοί τραγούδια που θα ακούγονται όσο υπάρχει Ελλάδα, όσο κυκλοφορούν αστέρια στον ουρανό, κι εσύ, κύριε σερ Μπίθι, δεν αντιλαμβάνεσαι την τιμή που για πάρτη σου έκανε η Θεά Τύχη, και τραγουδάς φλωρίστικα τραγουδάκια στην παραλία. Στην παρακμιακή Αθήνα.

Παρακάτω. «Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον…» είπε η Φαραντούρη για τους δύο μουσικοσυνθέτες. «Ο ένας, ο Διόνυσος και ο άλλος ο Απολλώνιος. Και ο ένας πυροδοτούσε τον άλλον. Έβγαζε ένα έργο ο Μίκης, και αμέσως «απαντούσε» ο Μάνος».
 
Επανέρχομαι στην κουβέντα της κυρίας Φαραντούρη: «Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζηδάκις αγαπιόντουσαν από παιδιά». Διαφορετικός θα ‘ταν ο κόσμος αν οι μεγάλοι, όχι οι μικροί, αναγνώριζαν ο ένας την αξία του αλλουνού. 
 
Ο Μάνος Χατζηδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1925 και πέθανε το 1994, σα σήμερα 15 Ιουνίου
Διαβάστε ακόμα:

ΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΗΣ ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ