ΑΝ Ο ΔΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΨΟΥΡΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...

 

Η ποδοσφαιρομάνα Καισαριανή για τα 92 χρόνια από την ίδρυση του «Εθνικού Αστέρα», τίμησε την περασμένη Δευτέρα δύο Ισπανούς φιλέλληνες. Τον ποιητή Αλμπέρτ Γκαρσία Φερνάντες και τον συγγραφέα Τομέου Λίνα Φέρα. Ο Αλμπέρτ Γκαρσία Φερνάντες ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα λίγο μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, καθώς μέχρι τότε δεν μπορούσε να
αποκτήσει διαβατήριο. Αισθάνθηκε την ανάγκη να έρθει στην Ελλάδα και να γνωρίσει το λαό της το 1976, όταν κάποιος φίλος του χάρισε ένα άλμπουμτου Γιώργου Νταλάρα και μαγεύτηκε από το τραγούδι «Ήλιε μου σε παρακαλώ».

Το πώς και γιατί βρέθηκε στην Καισαριανή να συζητάει για ποδόσφαιρο και ποίηση, αλλά και να τιμάται σε μια χώρα όπου, οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας, ως επί το πλείστον αγνοούν ότι στις μέρες μας υπάρχουν ακόμη φιλέλληνες ποιητές, το εξήγησε στην ομιλίας του. «Μια μέρα με πλησίασε ένας πρώην ποδοσφαιριστής, ο Νίκος Μάλλιαρης, με ένα σχέδιο ''μισοπάλαβο'' στο στυλ του Ζορμπά, να ενώσουμε την Μπάρτσα και το ελληνικό ποδόσφαιρο με την καταλανική και την ελληνική κουλτούρα. Μια καινούργια έκπληξη, γιατί ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα μπορούσα να
μιλήσω για κουλτούρα. για πολιτική κ.τ.λ., με έναν ποδοσφαιριστή».

Ο συγγραφέας Τομέου Λίνα Φέρα που στο έργο του «Κρυστάλλινο ψάρι» περιλαμβάνει πολλές ιστορίες από το Άγιο Όρος, τη Μεσόγειο και την Ελληνική Μυθολογία, αναρωτήθηκε πως θα ήταν η Ευρώπη αν δεν υπήρχε η Ελλάδα και πως θα λέγονταν αν ο Δίας δεν είχε κλέψει την πανέμορφη Ευρώπη.

Πριν την εκδήλωση οι δύο Ισπανοί φιλέλληνες ,συνοδευόμενοι από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και κατοίκους της πόλης, επισκέφτηκαν το σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λίγα λουλούδια στη μνημείο των εκτελεσθέντων ελλήνων πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΕΜΕΙΜΕ Ο... ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ