ΧΑΡΑ ΤΟ ΕΓΓΟΝΑΚΙ, ΔΥΣΤΥΧΙΑ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ

 

Θα σου πω την πιο μεγάλη κουβέντα που ειπώθηκε ποτέ. Η κορυφαία γκέλα του Θεού ήταν να δώσει γλώσσα όταν έπλασε το δίποδο. Την δυνατότητα, δηλαδή, να ομιλεί, ένα «πλεονέκτημα» που ο παντοδύναμος το υστέρησε απ' όλα τα άλλα πλάσματα που ζωγράφισε. Έτσι είναι.

Σοβαρός ο Θεός. Μελετημένος κατασκευαστής. Πρώτα σχεδίασε τι θα φτιάξει και μετά έδινε ζωή σ' αυτό που είχε εμπνευστεί. Το λάθος του ήταν που χάρισε την ικανότητα στον άνθρωπο να αρθρώνει λόγο, να φτιάχνει προτάσεις, να επικοινωνεί. Ποιο είναι το αποτέλεσμα, όμως; Να βρωμάει ο τόπος από τις παπαριές όσων ανοίγουν το στόμα τους για να μιλήσουν. Να κάνουν χρήση του μοναδικού στον άνθρωπο προνομίου να ομιλεί.

Τραγικό, τελικά, είναι το αποτέλεσμα από το καταραμένο δώρο της γλώσσας. Της ομιλίας. Ασύλληπτης έκτασης λόγια καθημερινά έχουν συνέπεια να συσκοτίζουν αντί να φωτίζουν τη ζωή του μέσου ανθρώπου. Η ελευθερία του λόγου, η δυνατότητα στον καθένα να γνωρίζει τι λένε οι πιο ισχυροί της γης, μόνο κατάκτηση δεν είναι, διότι κρατάει τις αλήθειες μακριά, μπερδεύει και κυρίως προκαλεί αντιπαλότητες, φανατισμούς.

Σήμερα γι' αυτό το δήθεν σοβαρό ζήτημα, αύριο για το άλλο πιάνουν το σχοινί και το τραβάνε οι μεν στους δε, και οι δε στους μεν, υποτίθεται αντίπαλοι σε ιδέες και πρακτικές. Διαφορετικοί σε ικανότητα και ηθική. Αλήθεια έχει ο ανταγωνισμός στη γειτονιά, όταν οι ανήλικοι παράβγαιναν ποιανού το κάτουρο φτάνει πιο μακριά. Αυτό, ναι.

Κάπου σε κυριακάτικο σεντόνι το 'χα γράψει. Με χαρά που γέμιζε τη ψυχή του ο δισέγγονός έτρεξε χιλιόμετρα πολλά, καβάλησε βουνό και ποτάμι για να προλάβει όσο γίνεται γρήγορα το μέγα νέο στον παππού του. Με δάκρυα ενθουσιασμού, λαχανιασμένος από το τρεχαλητό, ο πιτσιρικάς πλησίασε τον γέρο...

- Το έμαθα κι έτρεξα να στο πω...
Σα να υποψιάστηκε κάτι κακό ο σοφός μαθουσάλας. Πήρε δυο-τρεις βαθειές ανάσες το αγόρι και είπε...

- Παππού, ο άνθρωπος έφτιαξε λέξεις, μπορεί πια να συνεννοείται, να επικοινωνεί, να αναπτύσσει σκέψη, να κάνει χρήση της λογικής...
Άκουσα να λένε πως με τη γλώσσα οι άνθρωποι πέτυχαν ένα τεράστιο άλμα πολιτισμού, που θα τους ξεχωρίσει από τα ζώα...
Ο παππούς έστρεψε το κεφάλι, να μη δει στο πρόσωπο το ψυχοπλάκωμα του ο δισέγγονος. Να μην ακούσει την ατάκα που βγήκε αυθόρμητα και ψιθυριστά από τα γέρικα χείλη: ''Από σήμερα το ανθρώπινο γένος μπαίνει στους αιώνες του σκότους... Το καταφέρανε...''.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΩΣ "ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΤΑΛΑΝΤΟΣ"