Χοακιν Φοινιξ: Ο Εναλλακτικος...

 

Ποτέ δεν περιορίστηκε σε εύκολους ρόλους. Ίσα ίσα που προκάλεσε τον εαυτό του να δοκιμάσει πολυδιάστατους χαρακτήρες,  αποδίδοντας πάντα εξαιρετικές ερμηνείες. Δεν μπήκε σε καλούπια και δεν έκανε ποτέ το «χατίρι» στο  Life Style του Hollywood. Δεν είναι ο κλασσικός τύπος του ηθοποιού, ούτε ο εντελώς περιθωριακός. Είναι αυτό που λέμε… εναλλακτικός!

Έχει φλερτάρει αρκετά μέχρι σήμερα με το χρυσό αγαλματάκι του κυρίου Oscar, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να το πάρει σπίτι. Φέτος όλοι πιστεύουμε πως είναι η χρονιά του. Η ερμηνεία του στον Joker είναι καθηλωτική.

Ο Γιοακίν Φοίνιξ (Joaquín Rafael Phoenix) γεννήθηκε 28 Οκτωβρίου 1974,  κατάγεται από οικογένεια καλλιτεχνική και χίπικη. Έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη 12 ετών με την ταινία Space Camp το 1986. Την επόμενη χρονιά στην ταινία Russkies ο ρόλος ήταν πρωταγωνιστικός. Το 1989 συμπρωταγωνίστησε στην ταινία Δεσμοί Στοργής (Parenthood) σε σκηνοθεσία Ron Howard. Ως ενήλικας ξεκινάει εντυπωσιακά το 1995 με το όνομα Joaquín Phoenix, με την ταινία Έτοιμη για Όλα (To Die For) μαζί με την Nicole Kidman σε σκηνοθεσία Gus van Sant. Του σκηνοθέτη που είχε σκηνοθετήσει τον αδελφό του στο Δικό μου Αϊντάχο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γεννήθηκε στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο ως Χοακίν Ράφαελ Μπότομ. Οι γονείς του ήταν μέλη της χίπικης ομάδας «Τα Παιδιά του Θεού», με αποτέλεσμα να μετακινούνταν συχνά σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος αποφάσισε πως ήθελε να τον φωνάζουν Λιφ (Leaf), δηλαδή φύλλο, επειδή ζήλευε τα «χίπικα» ονόματα που είχαν τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, ο River (ποτάμι) και η Rain (βροχή). Γι΄ αυτό και στις 3 πρώτες του ταινίες ως παιδί, αναγράφεται στους τίτλους σαν Leaf Phoenix.

 
Όταν ήταν 4 ετών η οικογένεια μετακόμισε στο Λος Άντζελες, επειδή οι γονείς του αποφάσισαν να αφήσουν «Τα Παιδιά του Θεού» και τις υπερβολικές απαιτήσεις της ομάδας. Τότε ήταν που ο πατέρας του άλλαξε και το επίθετο, από Μπότομ σε Φοίνιξ. Η καινούρια ζωή των Φοίνιξ δεν ήταν ιδανική. Για να ενισχύσουν τα οικονομικά της οικογένειας και τα πέντε αδέρφια έπαιζαν ορισμένα αυτοσχέδια θεατρικά στους δρόμου. Η  μητέρα τους τελικά κατάφερε βρει ένα ατζέντη να τους εκπροσωπήσει και σύντομα ο Joaquin και ο River ήταν μέρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
 
Σε αντίθεση με τον αδερφό του, River, που θεωρούνταν ένας από τους ανερχόμενους και εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς,  ο Joaquin απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι το 1993, όταν ο River πέθανε από υπερβολική δόση έξω από το κλαμπ του Johnny Depp «Viper Room». Ο Joaquin ήταν παρών. Βρισκόταν μαζί του το μοιραίο βράδυ και ήταν εκείνος που κάλεσε το ασθενοφόρο για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
 
Έκτοτε αφοσιώθηκε στην υποκριτική, διαλέγοντας ρόλους, ταινίες και συνεργάτες. Έπαιξε στην ταινία του Gus van Sant, «Έτοιμη για Όλα», στο πλευρό της Νικόλ Κίντμαν και κατόπιν εμφανίστηκε στην «Εποχή της Αθωότητας» με την Liv Tyler, με την οποία είχε σύντομη ερωτική σχέση. Οι ρόλοι που επέλεγε ήταν συνήθως σκοτεινοί, προβληματικοί και μυστηριώδεις χαρακτήρες, μέχρι να ενσαρκώσει δύο ρόλους που τον ανέδειξαν σε ηθοποιό παγκόσμιας κλάσης. Τον…

 Η συνέχεια εδώ...nikosonline.gr