ΕΙΧΕ ΕΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ

 

Ανατριχίλα προκαλεί και μόνο η σκέψη αν ταξιδεύσει στον Τζωρτζ Όργουελ, τον Βρετανό συγγραφέα ο οποίος με τον δικό του τρόπο σημάδεψε τον 20ο αιώνα. Κυρίως με τα μυθιστορήματα του ''Η Φάρμα των Ζώων''(1945) και ''1984'' (1949). Δεν είναι το όνομα Orwell που προκαλεί εφιάλτες, βέβαια, όσο τα ''προφητικά'' (;) βιβλία του και το ύφος τους, τα οποία πάντα επηρεάζουν και φοβίζουν για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στην Ινδία γεννήθηκε Ιούνιο του 1926 ο Eric Arthur Blair, αυτό είναι το όνομα του, και πήγε σχολείο πέντε χρονών σε γυναικείο μοναστήρι. Από αριστοκρατική οικογένεια ο ίδιος, στον πρώτο του γάμο παντρεύτηκε λαίδη, αλλά γι' αυτόν οι φέροντες τίτλους ευγενών και η δική του πλούσια οικογένεια αποτελούν ''το κατώτερο κομμάτι της ανώτερης κοινωνικής τάξης''. Ο Ερίκος Αρθούρος Μπλαιρ μπήκε στη δημοσιογραφία σαν πολεμικός ανταποκριτής με το ψευδώνυμο George Orwell και πέθανε το 1950, σα σήμερα 21 Ιανουαρίου.

Ο γιος του Τζωρτζ Όργουελ, στο όνομα Ρίτσαρντ Μπλαιρ, παρέδωσε προσωπικές επιστολές του πατέρα του στο αρχείο που έχει δημιουργηθεί σε αγγλικό πανεπιστήμιο. Σε μια επιστολή ο συγγραφέας γράφει σε γνωστή του κυρία, με την οποία ερωτοτροπούσε: ''Η σύζυγος μου δεν έχει αντίρρηση να κοιμάμαι μαζί σου περίπου δύο φορές τον χρόνο, ώστε να είμαι ευτυχισμένος''.

Στην Μπρέντα Σάλκελντ, αυτό είναι το όνομα της κυρίας, γράφει ακόμα: «Δεν ξέρω αν έχεις αντιληφθεί ποτέ πόσα πολλά σημαίνεις για μένα. Εξάλλου είπες πως νομίζεις ότι θα αποκτήσεις εν τέλει εραστή, κι αν είναι έτσι δεν βλέπω γιατί αυτός δεν θα μπορούσε να είμαι εγώ».

Σύμφωνα, με τον γιο του, στον πατέρα του; « Άρεσαν οι πολύ ισχυρές γυναίκες, εκείνες που είχαν άποψη. Αυτό είναι που τον είλκυε. Το να έχει μια γυναίκα οτιδήποτε πέραν αυτού ήταν ένα μπόνους».

Στη φώτο, σε πρώτο πλάνο ο Ρίτσαρντ Μπάρντον στην ταινία ''1984'' του 1984, από το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΤΗ... ΛΕΣΧΗ