ΗΤΑΝ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ... ΚΟΜΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

 

Πιτσιρικάς διάβασα το βιβλίο του για τον Παπαφλέσσα και τον θαύμασα για το γράψιμο του. Ένα από τα βιβλία του, διότι ο άνθρωπος ήταν πολυγραφότατος. Μέγας γραφιάς. Καλλιτέχνης στο γράψιμο. Είτε στα περισσότερα από 20 θεατρικά του έργα, στα πολλά βιβλία και τα αμέτρητα χρονογραφήματα του σε εφημερίδες. Δυο και τρία την ημέρα ταυτόχρονα σε διαφορετικές εφημερίδες.

Ο Σπύρος Μελάς γεννήθηκε Ιανουάριο του 1882 στη Ναύπακτο και πέθανε το 1966, σα σήμερα 2 Απριλίου. Είχε σκεφθεί να βολευτεί στο στρατό, να νομιμοποιηθεί καραβανάς και παρ' ό,τι σπούδασε νομικά βρήκε το δρόμο του στη δημοσιογραφία. Και άπλωσε το μοναδικό ταλέντο του και στο θέατρο.

Σε βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού είχα διαβάσει τι φέρεται να είπε η μέγιστη Μαρίκα Κοτοπούλη επειδή της έγραψε άσχημη κριτική ο Μελάς. ''Δεν του κάθισα να με πηδήξει και έβγαλε το κόμπλεξ του... ''. Στη φώτο του 1936 οι δυο τους, η ηθοποιός και ο συγγραφέας.

Ο Μελάς ξεκίνησε σοσιαλιστής στα νειάτα του και καταξιωμένος πια συγγραφέας, μέσα στην κορυφαία πεντάδα των Ελλήνων την περίοδο του μεσοπολέμου, κατηγορήθηκε γιατί άλλαζε τις πολιτικές του θέσεις. Την δημόσια υποστήριξη του από το ένα κόμμα στο άλλο. Πρώτα φιλολαϊκός, μετά αντιβενιζελικός, στη συνέχεια με τον Βενιζέλο, για να ταχθεί με τον δικτάτορα Μεταξά, αλλά και στη γερμανική κατοχή με τους ναζί.

Κι όμως, μέσα στα θεατρικά του έργα του βραβευμένου και ακαδημαϊκού Σπύρου Μελά ήταν κι εκείνα τα φλογερά και επαναστατικά για τη ζωή του Παπαφλέσσα και του Ρήγα Βελεστινλή, που παίχθηκαν στις αθηναϊκές στιγμές

Διαβάστε ακόμα:

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ...