Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

 

Σήμερα γιορτάζει ο άγιος Αντύπας, το σωστό είναι Αντίπας. Μου κάθεται κάπως, ρε, παιδί μου, να λέει ο πιστός ''Είμαι χριστιανός.... '' και να μη ξέρει ότι κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιερομάρτυρα Αντίπα. Τι σόι χριστιανός είσαι, κύριε, και αγνοείς κοτζάμ Αντίπα. Στους 100 πιστούς οι 99 σίγουρα γνωρίζουν τον λαϊκό τραγουδιστή, κι άντε να βρεθεί ένας να σου πει δυο λόγια για τον επίσκοπο Περγάμου, τον πρώτο αιώνα μετά τον Χριστό.

Μη πω το χειρώτερο. Να έχει βαπτιστεί κάποιος με το όνομα του αγίου, να λέγεται Αντύπας, και να μη ξέρει ούτε αυτός από ποιον πήρε το όνομά του. Με την ευκαιρία. Η λέξη «Αντίπας», που έγινε Αντύπας, είναι σύνθετη, από τις λέξεις «αντί» και «πατήρ». Αντίπατρος και το έκαναν Αντίπας.

Παρακάτω. Αγιοποιήθηκε ο Αντίπας διότι βρήκε φρικτό θάνατο από τους ειδωλολάτρες. Επειδή αρνούνταν να αλλάξει την πίστη του στον Ιησού. Όχι διότι ήταν αυτός που ήταν, ένας ενάρετος, ένας φιλάνθρωπος, αλλά επειδή τον βασάνισαν, τον έκαψαν ως άπιστο οι... πιστοί άλλης θρησκείας.

Γιατρός ήταν ο Αντίπας με ειδικότητα στα δόντια, γι' αυτό θεωρείται ο προστάτης των οδοντιάτρων. Τη δουλειά αυτή, την προστασία των οδοντιάτρων, είχε η αγία Απολλωνία, η οποία όταν πήρε μεταγραφή στους καθολικούς, ο Αντίπας ανέλαβε να φροντίζει τους ορθόδοξους οδοντίατρους. Μη μείνουν χωρίς προστάτη άγιο οι φουκαράδες.

Επόμενο, να γίνει η μοιρασιά, διότι με τους χρόνους και τους καιρούς όλο και περισσότεροι ήταν οι οδοντίατροι. Δεν προλάβαινε όλους να τα καταφέρει μόνη της η Απολλωνία, όμως επειδή ήταν περισσότερο τετραπέρατη ανέλαβε τους περισσότερους, τους καθολικούς οδοντιάτρους και άφησε την προστασία των ορθοδόξων στον συνάδελφο άγιο Αντίπα.

Άξιο να αναφερθεί. Σε καμιά 20αριά μοναστήρια βρίσκονται τα οστά του Αντίπα. Σε διαφορευικές μονές το σαγώνι του, το δεξί του γόνατο, μέρος της σπονδυλικής στήλης, μέρος της κάρας του. Κάρα είναι το κεφάλι του λείψανου, μην πάει ο νους κάποιων πονηρών κάπου αλλού.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΗ ΛΕΣΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Η ΗΘΟΠΟΙΑΡΑ